Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Německo porazilo Ghanu 1:0, i přesto se Afričané v osmifinále objeví

Sport

  20:10
PRAHA - Ze zamotané skupiny D přece jenom Německo postupuje. V posledním zápase si to zajistilo výhrou nad Ghanou, ale Afričany to mrzet nemusí, neboť díky lepšímu skóre si na úkor Australanů zahrají osmifinále.

Ghana - Německo (Mueller fauluje Mensaha) foto: Reuters

Vítěz duelu Ghana - Německo má postup jistý, poražený se bude muset ohlížet na výsledek druhého klání, stejně tak bude v případě remízy. Nejhorší pozici ve skupině má s jedním bodem Austrálie. Její postupová cesta by vedla přes výhru nad Srbskem, zároveň by musela doufat ve výhru Ghany.


Německo si život zkomplikovalo samo. Po výhře 4:0 nad "klokany" se ho bál celý svět. Z tábora našich západních sousedů už zněly

Ohlasy Ghana-Německo

"Jsem šťastný, přestože náš výkon nebyl nijak přesvědčivý a udělali jsme několik chyb. Nemůžu vinit své mladé hráče. U mnohých jsem viděl velké zlepšení. Například Özil si svou druhou šancí poradil," radoval se trenér Německa Löw.

"Hráli jsme docela dobře, dlouho jsme odolávali a také měli nějaké šance. Oni však potřebovali vyhrát a dokázali, že patří mezi absolutní světovou špičku," prohlásil kouč Ghany Rajevac.

hlasy o titulu a suverenitě. Jenomže o pár dní později byli Němci za hlupáky. V zápase se Srbskem dostal Klose červenou kartu, Podolski nedal penaltu = Srbsko - Německo 0:1. Tento výsledek celou skupinu zamotal.

Ghana měla sice na kontě nejvíce bodů, ale branku ze hry ještě nevstřelila. Dva góly, z nichž se Ghana radovala, vstřelil Asomoah Gyan z penalt.

Že se hrálo téměř o všechno, bylo znát i na obrazu hry. Týmy se do větších útočných akcí nepouštěly a soustředily se především na obranu. Šance přicházely z ojedinělých situací, nikoli ze souvislejšího tlaku.

Ghana - Německo (Mesut Ozi dává gól)

Z Ghany byl jednoznačně nejnebezpečnější agilní Asamoah Gyan, který se ocitl ve dvou velice slibných šancích. Nejprve jeho dělovku zastavilo stehno německého obránce, poté jeho hlavičku do

Hvězda dne podle LN

Nejemotivnější moment závěrečných kol skupin C a D byl jednoznačně vítězný gól Landona Donovana v závěru utkání USA - Alžírsko.

Jeho branka z 91. minuty rozhodla o tom, že se Spojené státy zúčastní vyřazovacích bojů letošního MS, a co víc, že tým USA postoupí ze skupiny C na prvním místem před favorizovanou Anglií.

poloprázdné branky zastavil Lahm. O sobě dal vědět i německý mladík Özil, když skoro přes půl hřiště sprintoval na Kingsona úplně sám, v zakončení ale selhal.

Po hodině hry padla jediná branka utkání a vstřelil ji už zmiňovaný Özil. Po posunutí míče od Müllera se s míčem dostal na střed hřiště a nechytatelnou dělovkou prostřelil Kingsona. To bylo z gólové dílny vše. Oba celky jistě věděly průběžný výsledek z druhého hraného utkání, který jim nahrával. Zápas se dohrál v poklidném tempu a Němci díky této výhře postupují z prvního místa skupiny D.

Skupina D - MS ve fotbale

Ghana - Německo 0:1 (0:0)

Branka: 60. Özil. Rozhodčí: Simon - Hausmann, Braatz (všichni Braz.). ŽK: Ayew - Müller. Diváci: 83.391.

Ghana: Kingson - Paintsil, John Mensah, Jonathan Mensah, Sarpei - K. Boateng, Annan, Asamoah - Tagoe (64. Muntari), Gyan (82. Amoah), Ayew (90.+2 Adiyiah). Trenér: Rajevac.

Německo: Neuer - J. Boateng (73. Jansen), Friedrich, Mertesacker, Lahm - Khedira, Schweinsteiger (81. Kroos) - Müller (67. Trochowski), Özil, Podolski - Cacau. Trenér: Löw.

Australané doslova propadli v zápase s Německem, ale remízou s Ghanou si renomé napravili. Srbové v prvním utkání podlehli Ghaně, ale v utkání druhém překvapili výhrou nad Německem.

Vstup do zápasu lépe vyšel hráčům ze Srbska. Srbové zavřeli svého soupeře na jeho vlastní polovině a zkoušeli propustnost

Ohlasy Austrálie-Srbsko

"Máme fantastický tým, v kterém každý bojuje za všechny. Jsem na něj hrdý," prohlásil záložník Austrálie Cahill.

"Jsem zcela frustrovaný, nenalézám ta správná slova. Věřil jsem, že čtyři body k postupu stačí, a byli jsme tomu blízko. Naší chybou byly zahozené jasné šance z prvního poločasu," řekl jediný střelec srbské branky Pantelič.

Australské obrané čtyřky. Duo Žigič - Krasič dělalo hráčům z Oceánie veliké problémy. Jediný, kdo odolával tlaku byl australský brankář Schwarzer, jenž podržel své mužstvo několika skvělými zákroky.

Australskou beznaděj znázorňovala i akce ze 12. minuty, když po rohu "klokanů" se během několika sekund řítil na samotnou australskou jedničku Krasič, svůj blafák ale nedotáhl dokonce. Poté se musel Schwarzer zaskvět i proti střele obránce Chelsea Ivanoviče.

Vše podstatné se odehrálo v rozmezí 69. - 84. minuty. Nejprve si Austrálie díky brankám Cahilla a Hollmana vytvořila dvougólový náskok, na což v 84. minutě snížil Srb Pantelič. To ovšem v postupové tajence nic neřešilo, neboť Ghana měla výrazněji lepší skóre než "klokani", a tak se celky Srbska i Austrálie se šampionátem rozloučily.

Skupina D - MS ve fotbale

Austrálie - Srbsko 2:1 (0:0)

Branka: 69. Cahill, 73. Holmann - 84. Pantelič. Rozhodčí: Larrionda - Fendino, Espinosa (všichni Urug.). ŽK: Beauchamp, Wilkshire, Emerton - Lukovič, Ninkovič. Diváci: 35.000.

Austrálie: Schwarzer - Wilkshire (82. Garcia), Neill, Beauchamp, Carny - Valeri (66. Holman), Culina - Emerton, Cahill, Bresciano (66. Chipperfield) - Kennedy. Trenér: Verbeek.

Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Lukovič, Vidič, Obradovič - Kuzmanovič (77. Lazovič), Stankovič - Krasič (62. Tošič), Jovanovič, Ninkovič - Žigič (67. Pantelič). Trenér: Antič.