Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kupec zaplatil Belgičanům: ti teď fandí Nizozemsku

Sport

  12:21
BRUSEL - Za 3000 eur (asi 77 tisíc korun) vydražil jeden nizozemský kupec početnou skupinu belgických fotbalových fanoušků, zklamaných z absence jejich země na letošním mistrovství Evropy. Bezprizorní příznivci "rudých ďáblů" se nabídli v internetové aukci ve prospěch Dětského fondu OSN (UNICEF), a na turnaji tak nyní fandí sousednímu Nizozemsku.

ilustrační foto foto: Reuters

"Jsme prodáni a jsme hrdi, že jsme se stali nizozemskými žoldáky," řekl jeden z belgických fanoušků listu Vers l'Avenir. Tým "oranjes" jim ale zatím mnoho důvodů k radosti nenabídl - v úvodním zápase skupiny B překvapivě prohrál s Dánskem 0:1.

Na sociální síti Facebook se do skupiny Belgian soccer fans for sale for Euro 2012 (Belgičtí fanoušci jsou pro Euro 2012 na prodej) přidalo více než 20.000 lidí. Jejich nový majitel chce zůstat v anonymitě. Výtěžek z aukce na eBay poputuje ve prospěch jednoho z projektů UNICEF.

Belgičtí fanoušci slibují, že budou Holanďanům fandit se vším všudy. "Budeme sledovat zápasy, nosit národní barvy, třímat vlajky a možná se i naučíme národní hymnu," píše se na jejich stránkách. Organizátoři rovněž slíbili, že po vyřazení jejich adoptivního týmu budou držet čtyřiadvacetihodinový smutek a poté svou přízeň znovu nabídnou na eBay v dražbě.

Autoři: ,