Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Norští hokejisté na MS se štěstím udolali Slovince 3:1

Sport

  15:04aktualizováno  15:52
STOCKHOLM - Hokejisté Norska porazili ve svém prvním utkání na mistrovství světa ve Stockholmu Slovinsko 3:1. Seveřané vedli po dvou gólech Anderse Bastiansena 2:0, po snížení nováčka elitní skupiny ještě v závěru první třetiny se ale strachovali o výsledek. Čtvrtfinalista loňského šampionátu začal hodně sebevědomě a přesvědčivě, což mu již po 62 vteřinách vyneslo vedení.

Norský hokejista Anders Bastiansen (vlevo) a Slovinec Jan Urbas foto: Reuters

Norsko - Slovinsko 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Bastiansen (K. A. Olimb, M. Olimb), 15. Bastiansen (M. Olimb, K. A. Olimb), 60. Hansen (Forsberg) - 20. Jeglič (Tičar). Rozhodčí: Baluška (SR), Kaval (USA) - Dahmén (Švéd.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 3832.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Solberg - Skröder, Hansen, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Forsberg, Röymark - Spets, Ask, Roest - Martinsen. Trenér: Roy Johansen.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Kranjc, Kovačevič, Tavželj, Pavlin, Pretnar - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Norskému gólmanovi Haugenovi poté při odrazu puku od najíždějících hráčů pomohla pravá tyč. Skröder šanci na zvýšení náskoku ještě nevyužil, ale na začátku 15. minuty ujel Slovincům Bastiansen a přidal druhou trefu. Norové pak trochu polevili a přestože první třetinu vyhráli na střely vysoko 11:4, jejich vedení bylo nakonec pouze jednobrankové, neboť 17 sekund před první sirénou snížil Jeglič.

Gól do šatny Nory neprobudil, naopak pouze nastartoval Slovince a ti začali favorita přehrávat. Poměr střel na branku ve druhé části vyzněl 10:2 pro Slovince. Jeglič s Razingarem ovšem ztroskotali na skvělém Haugenovi. Ten se vyznamenal především krátce před druhou přestávkou, kdy betonem vykopl puk po zakončení osamoceného Kovačeviče. Odkrytou branku poté ještě přestřelil David Rodman.

Ve třetím dějství byla hra vyrovnaná, pojistku pro Nory mohl přidat Holtet, jenže zazvonil pouze na brankovou konstrukci. V 48. minutě ujeli Slovinci v oslabení ve dvou proti jednomu, jenže Razingar nezasáhl puk před prázdnou brankou. Poté se vyznamenali oba gólmani. Bastiansen mohl litovat, že nedovršil hattrick. Minutu a půl před vypršením základní hrací doby neproměnil Hansen trestné střílení, ale nakonec si spravil chuť. Střelou do prázdné branky v čase 59:55 završil výsledek.

Vše o hokejovém MS 2013

Norský hrdina Bastiansen dokázal na světových šampionátech elitní skupiny nastřílet od roku 2006 včetně dnešního příspěvku již 16 branek. "Je skutečně pěkné začít takhle a je skvělý pocit, že jsem mohl právě touto cestou pomoci týmu," pochvaloval si Bastiansen. Jiný forvard Per-Age Skröder vyzdvihl další důležitou postavu týmu, jíž byl Lars Haugen. "Byl dnes fantastický. Stejně jako na předešlých turnajích. Výkon brankáře je hrozně důležitý a dnes jste viděli, proč tomu tak je," prohlásil Skröder na adresu gólmana Dinama Minsk v KHL.

Slovinci litovali nepovedeného úvodu zápasu. "Prvních deset minut o všem rozhodlo. My jsme působili mdle, zatímco oni dali dva góly. To nebyl start, který jsme chtěli. Nehráli jsme do těla a vůbec neukázali svůj potenciál. Ale to je hokej. Poté jsme už hráli dobře, jenže jsme dali jen jeden gól, což bylo málo," zhodnotil duel útočník Slovinců Gašper Kopitar.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...