Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Německý brankář Neuer: Všechno klapalo, teď už se budeme pořád smát

Sport

  1:57
RIO DE JANEIRO/PRAHA - V Evropě už se noc přehoupla přes půlnoc, když němečtí fotbalisté převzali trofej pro mistry světa. Velkou zásluhu na triumfu měl brankář Manuel Neuer, který převzal ocenění pro nejlepšího gólmana šampionátu. "Neuvěřitelné!" zářil po vítězství nad Argentinou (1:0).

Manuel Neuer oslavuje triumf na světovém šampionátu. foto: Reuters

„Všichni Němci jsou teď mistry světa,“ pokračoval Neuer. „Všichni jsme drželi pohromadě jako tým. To je důvod, proč jsme mistrovství vyhráli.“

Osmadvacetiletý gólman z Bayernu Mnichov dostal na šampionátu jen čtyři góly, z toho dva už v základní skupině od Ghany. Jinak předváděl jisté výkony. Ty vyšperkoval i sebevědomými výběhy, při kterých zastavoval akce soupeře a zakládal nebezpečné protiútoky.

Neuer kraloval brankářům MS

Německý gólman si kromě triumfu odnesl také Zlatou rukavici pro nejlepšího brankáře šampionátu. Nejlepším hráčem fotbalového mistrovství světa se stal argentinský kapitán Lionel Messi, střelcům kraloval kolumbijský útočník James Rodríguez.

„Ale tenhle triumf není o mně. Celý tým odvedl skvělou práci a všechno klapalo na výbornou. Drželi jsme pohromadě,“ těšilo Neuera.

Ten ve finále moc práce neměl. Argentinští útočníci totiž většinou stříleli těsně vedle brány, a tak německý gólman moc zasahovat nemusel. Nejvíc na sebe upozornil při souboji s Higuaínem - z pokutového území boxoval míč a soupeře při tom srazil k zemi. Tvrdý zákrok, ale v rámci pravidel, jak rozhodl i sudí Rizzoli.

Pak, to už běželo prodloužení, vstřelil jediný gól náhradník Götze. Německo už náskok udrželo a v Riu de Janeiru, kde finále probíhalo, propukly mistrovské oslavy. Slastný pocit měl i Neuer...

„Teď budeme slavit nejméně pět týdnů v kuse,“ smál se. „Jednou samozřejmě budeme muset skončit, ale smát se teď budeme pořád.“

Autor: