Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ohlédnutí za hokejovým MS: dominující sborná i přešlapy sudích

Sport

  14:26
PRAHA - Zazněla siréna a byl konec. Definitivní. 78. mistrovství světa v ledním hokeji je už minulostí, na ledových plochách moderních arén se prohánělo celkem 16 mužstev. Zlato získali Rusové, stříbro Finsko a bronzová medaile se blyštila na hrudi hokejistům Švédska. Čím ještě šampionát zaujal?

Ruští hokejisté Alexandr Ovečkin (vlevo) a Jevgenij Malkin (11) zdvihají nad hlavu pohár pro mistry světa. foto: ČTK

Třeba tím, že se reprezentační výběry potkaly v Bělorusku. Tedy v zemi, pro kterou bylo MS nejdůležitější událostí od chvíle, kdy proti ní byly před čtyřmi lety obnoveny sankce a která jako jediná v Evropě stále praktikuje trest smrti.

Spekulace politického rázu o nedostačující úrovni šampionátu ale vzaly za své. Bělorusko zvládlo organizaci na jedničku. Přilákalo diváky, strhlo pozornost veřejnosti a korunovalo nové šampiony.

Ruská suverenita. Bez porážky až ke zlatu

Znovu byli pasováni na hlavního favorita. Tak jako nesčetněkrát za poslední roky. Vždy se ale do mysli hokejové veřejnosti vkrádaly otazníky. Nebude silný tým spíše na škodu? Ustojí velký tlak?

Ustál a vyhrál! Po neúspěchu na domácí olympiádě, kdy sborná prohrála ve čtvrtfinále s Finskem, si tým vedený lotyšským koučem Olegem Znarokem napravil reputaci. A to navíc jednoznačným způsobem. Rusko vyhrálo všechny zápasy na šampionátu, ve finále zdolalo výběr Suomi 5:2 a bralo zaslouženě nejcennější kov.

Hokejisté Ruska slaví zisk poháru pro mistra světa.

Češi nepřesvědčili, zbyla na ně 'brambora'

Soubor Vladimíra Růžičky před odletem na MS podotkl, že se zpět do vlasti vráti pouze s medailí a cokoliv jiného bude neúspěch. Plán nakonec nevyšel jen o vlásek: čeští hokejisté padli v bitvě o bronz se Švédskem a skončili čtvrtí.

Národní tým se prezentoval nejistě, ze silných protivníků si vyšlápl jen na Ameriku. Jinak byla mužstvu vyčítána především nezkušenost v obranných řadách a útočné trápení... Oprávněně, vždyť za poslední dva duely nedal tým vedený kapitánem Tomášem Rolinkem ani gól.

Vzpoura outsiderů. Ani jeden se ale k medaili nepřiblížil

Bojovný výkon loni přivedl Švýcary až ke stříbru, ovšem letos nepostoupili ani do play off. Zastoupili je však jiní. Francie, Lotyšsko, Bělorusko. "Trpaslíci" znovu dali favoritům pořádně zabrat, hned na úvodu kupříkladu Francie oloupila Kanadu a Finové zaváhali s Lotyšskem.

Ale statečná a mnohdy atraktivní hra v nejdůležitějších bitvách nestačila. Mezi osmičku nejlepších proklouzli jen domácí Bělorusové a Francie. Prvně jmenovaný tým ale ve čtvrtfinále nestačil na Švédy, druhý z nich zase vypadl s celkovým vítězem.

Přešlapy rozhodčích. Arbitři byli vidět více než jindy

Prakticky na každé větší sportovní akci jsou sudí pod palbou kritiky. Muži v pruhovaném mají při zápasech obrovskou moc a jejich rozhodnutí může průběh duelu výrazným způsobem ovlivnit. V Bělorusko bylo ale přehmatů jednotlivců více než dost.

Řešily se především sporné situace v brankovišti a nešetrná vyloučení. Češi se od komise rozhodčích dokonce dočkali omluvy. Arbitři chybovali v utkání národního týmu proti Kanadě, Dánsku a Švédsku (zápas v základní skupině). Protestovalo i Lotyšsko a během finále se na ledě vztekali Finové, marně...

Brankář českého týmu Alexander Salák hledá puk ve výstroji.

640 044 diváků. Nový rekord!

Prvenství v návštěvnosti dosud držel hokejový šampionát z České republiky, na nějž v roce 2004 zavítalo 552 097 fanoušků. Bělorusové ale zemi v srdci Evropy z pomyslného trůnu sesadili, do haly Minsk a Čižovka jich přišlo takřka o 88 tisíc víc.

Diváky bavil v hledišti maskot Volat, jenž představoval zubra - jednoho ze symbolů pořádajícího státu. Tradičně silnou podporu měli z tribun Rusové, ale nezaostávali ani čeští fanoušci či Lotyši. Přízeň si šampionát získal také útočným pojetím jednotlivých duelů. Kotouč se za každý zápas zatřepal v síti průměrně více než pětkrát.

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč