Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

ANKETA LN: Akcionáři by konečně měli začít řídit Sazku, říkají slavní sportovci

Sport

  8:00
PRAHA - Sazka měla sloužit jako jeden ze zdrojů financování českých sportovců na všech úrovních. Lidové noviny proto oslovily známé závodníky a trenéry s jednoduchými otázkami: Sledujete situaci v Sazce a co by se mělo změnit?

Jan Železný dohlíží na své svěřence. foto: ČTK

Verdikt je jasný. Ačkoliv se většina oslovených odvolává na to, že nemá dostatek informací, souhlas s výstavbou vysočanské haly, která zadlužila celý český sport, jim přijde nesmyslný.

A nejlepší český boxer současnosti Lukáš Konečný k tomu dodává: "V. I .P. patro v Sazka areně pro pana Hušáka? Tak to si snad mohou dovolit jen arabští šejkové," poukazuje na prodražení haly.

Anketa Lidových novin:

Anketa LN: 1. Sledujete situaci kolem Sazky? 2. Jaké byste navrhovali řešení?

ONDŘEJ SYNEK veslař
1. Jsem na soustředění v zahraničí, ale dokud jsem byl v Česku, tak jsem situaci kolem Sazky v médiích sledoval.

2. Nemám dostatek informací, abych si troufl říct, které řešení je správné. Zdá se, že ČSTV asi Sazku moc nekontroloval. Než se postavila hala, měl sport určitě více peněz.

LUKÁŠ BAUER běžec na lyžích
1. Sleduju, co se píše, ale sportovec se v tom vyzná jen těžko. Vím, jak Sazka zhruba funguje a že jsou příjmy nebo by spíše měly být příjmy ze Sazky. Ale co udělal Hušák špatně, přesně nevím.

2. Každopádně by měli vzít rozum do hrsti a dělat maximum pro sport. Každá varianta je těžká, a když do hry vstoupí nový investor, půjde o to, aby sportovní svazy a sportovci nebyli vyštípaní. Ale taky aby Sazka po návrhu na insolvenci nekrachla, protože je to zlatý vejce. Svazy jsou bez ní úplně nahraný.

LUKÁŠ KONEČNÝ boxer
1. Podle mě Sazka není pro sportovce, ale pro pár vyvolených lidí, kteří si na ní mastí kapsu. Sportovcům se nějaké peníze dávají, ale už ne procentuálně v takové výši, jako dříve. Když vezmu to V. I. P. patro v Sazka areně pro pana Hušáka... To je luxus, který si snad mohou dovolit jen arabští šejkové. Právě na tom je podle mě nejlépe vidět, jak je celá společnost vedená. Vedení společnosti sport vůbec nezajímá. A pro nás jako sportovce je to velký problém.

2. To bohužel nemohu říct, ale třeba návrh pana Kaderky by nemusel být špatný. Pro mě je to z laického pohledu dobré řešení. Ale jde o to, aby to fungovalo déle než třeba pět let a pak celý projekt nezkrachoval. S novým nápadem by určitě měla přijít i změna odpovědných lidí.

MARIAN JELÍNEK hokejový trenér
1. Nemám tolik informací. Ale zajímá mě ten konečný stav. A ten je takový, že sport nedostává tolik peněz, kolik by měl. Že by došlo až k takovým katastrofickým scénářům, by mě vůbec nenapadlo. Sazka Arena je problém. Otázkou je, proč to nechali zkušení manažeři dojít tak daleko. Přece si dokážou spočítat, že tři miliardy nejsou to samé jako šest. Bohužel to nahrává spekulacím, kam ty peníze šly.

2. Nevím, zda by třeba návrh Kaderky sportu pomohl. Věřím ale, že se to dá ještě ustát, ale musí přijít nějaký silný investor, který celou Sazku dokáže stabilizovat. Nebude to otázka jednoho roku, ale několika let.

PETR ŠVANCARA fotbalista
1. a 2. Mám jen informace z médií. Z těch se ale nedozvíme všechny zákulisní věci. Problém vznikl kvůli hale. Aréna stojí, je to krásná věc, zažil jsem tam krásný halový turnaj a byl tam i na hokeji. Pro fanoušky je to bez debat perfektní záležitost. Pokud ale její stavba zadlužila celý sport, mělo se to řešit dřív, než byla hala hotová.

PETR NOVÁK trenér Martiny Sáblíkové
1. Sleduji to, ale nemám dostatek informací. Až přijedeme z Itálie, budu mít několik schůzek a rozhovorů na toto téma. Jedno je jasné: zatímco v minulosti dostávalo rychlobruslení ze Sazky 600 tisíc korun, dnes je to jen 70 tisíc.

2. V každém případě by měl ČSTV jako hlavní akcionář vyvíjet větší aktivitu na podporu sportu. Opravdu by mě zajímalo, jestli akcionáři společnost opravdu kontrolovali.
A pak je tu ještě jedna věc. Systém rozdělování peněz se musí změnit. K čemu jsou mi peníze, které jdou do okresů? Ty využívá jen fotbal a hokej.

JAN ŽELEZNÝ trenér atletiky
1. Je to dlouhodobá záležitost. Každopádně sport bude bitý, to je jediná jistota. Je jasné, že sport touto cestou už moc peněz získávat nebude.

2. Akcionáři si musí uvědomit, že jsou akcionáři a že mají řídit Sazku a nemá ji řídit manažer. Existují nabídky k jednání, ale už se to musí začít řešit hodně rychle.