Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ruští atleti nesmí do Ria. Arbitráž zamítla odvolání proti kolektivní vině

Sport

  11:50aktualizováno  15:01
LAUSANNE - Ruští atleti nesmí startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Sportovní arbitráž v Lausanne ve čtvrtek zamítla odvolání 68 atletů proti kolektivnímu vyloučení z her od mezinárodní federace IAAF za rozsáhlou dopingovou aféru. „Je to pohřeb atletiky,“ okomentovala trest tyčkařka Jelena Isinbajevová. Verdikt může výrazně ovlivnit rozhodování Mezinárodního olympijského výboru ve věci vyloučení celé ruské výpravy z her.

Vladimir Putin a Vitalij Mutko. foto: Reuters

„Panel CAS potvrdil platnost pravidel IAAF, podle kterých se atleti vyloučených svazů nesmějí účastnit soutěží zastřešovaných atletickou federací,“ uvedla arbitráž v prohlášení.

Vyloučit Rusko z olympiády by bylo nefér. Selhala antidopingová agentura, říká šéf ČOV

Verdikt podle všeho bude mít vliv na rozhodování Mezinárodního olympijského výboru, který chystá sankce pro Rusko v důsledku pondělní zprávy nezávislé komise antidopingové agentury WADA. Podle ní ruské ministerstvo sportu mezi lety 2011 a 2015 a zejména při domácích zimních hrách v Soči krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s tajnou službou FSB zaměňovalo jejich vzorky.

Celé ruské výpravě, kterou tvoří 387 sportovců včetně atletů, hrozí vyloučení z her. Výkonný výbor MOV kvůli tomu svolal na neděli mimořádnou telekonferenci a o trestu by měl rozhodnout nejpozději do úterý. „Rozhodnutí jsme zaznamenali a budeme ho studovat a analyzovat,“ uvedl MOV v prohlášení.

Tyčkařka Jelena Isinbajevová nebude mít šanci získat třetí olympijské zlato.
Vladimir Putin a Vitalij Mutko.

„Rozhodnutí CAS mě mrzí. Bohužel byl stanoven precedens pro kolektivní vinu,“ citovala agentura Interfax ruského ministra sportu Vitalije Mutka.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na tiskové konferenci řekl, že „hluboce lituje“ rozhodnutí arbitráže v Lausanne. „Princip kolektivní odpovědnosti je těžko akceptovatelný,“ řekl Peskov.

„Díky, že jste pohřbili atletiku. Je to do očí bijící politické rozhodnutí,“ posteskla si tyčkařka Jelena Isinbajevová, která chtěla po mateřské pauze bojovat o třetí olympijské zlato.

Šéf atletiky Coe: Není to den pro triumfální prohlášení

Na radikální verdikt reagují přední sportovci i atletičtí funkcionáři. „Hodně lidí to vystraší,“ připouští fenomenální jamajský sprinter Usain Bolt. „Je to smutné, ale pravidla jsou pravidla,“ dodává.

„Dnes není den pro triumfální prohlášení. Nepřišel jsem do vedení atletiky proto, abych sportovcům zakazoval závodit,“ poznamenal předseda světové atletické federace Sebastian Coe. „Jsem ale rád, že byla podpořena naše pravidla a snaha o čistý sport,“ dodal Brit.

„Hned po Riu obnoví tým IAAF spolupráci s Ruskem s cílem vytvořit čisté a bezpečné prostředí pro sportovce, které by jim umožnilo znovu závodit a reprezentovat,“ slíbil Coe.

Podle českého experta na sportovní právo Jana Šťovíčka jde o závažné rozhodnutí. „Je to zásadní precedens. A bude sloužit jako precedens i pro MOV, který má na stole kauzu vyloučení všech ruských sportovců z olympijských her. MOV čekal právě na dnešní rozhodnutí a bude se jím zřejmě řídit. To naznačuje, jak by rozhodnutí MOV mohlo dopadnout,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Anketa

Souhlasíte s trestem pro ruské atlety?

Ano, proti dopingu je třeba bojovat tvrdě 495
Ne, princip kolektivní viny neuznávám 211
Je mi to jedno 22

Kvůli dopingu nesmí na hrách v Brazílii startovat také vzpěrači Ruska, Běloruska a Kazachstánu a také rychlostní kanoisté Rumunska a Běloruska.

IAAF suspendovala ruský svaz vloni v listopadu, od té doby nemohou ruští atleti startovat na mezinárodních soutěžích. Výjimku obdržely běžkyně Julia Stěpanovová a dálkařka Darja Klišinová, které nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. V Riu budou moci startovat pod vlajkou MOV.

Tuto možnost mají podle tiskového mluvčího CAS teoreticky i další ruští atleti, ale vzhledem k tomu, že musí splnit přísná kritéria, zejména opakované dopingové testování mimo Rusko, je téměř jisté, že už nemají šanci do začátku her vše stihnout.

Slavnostní zahájení olympijských her v brazilském Riu de Janeiru se koná už 5. srpna.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!