Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bárta se i přes napjatý vztah s Kreuzigerem spolupráce nebrání

Sport

  13:54
PRAHA - Jedním z prvních sportovců české výpravy, kteří vstoupí do bojů o olympijské medaile, bude v sobotu při silničním závodě s hromadným startem cyklista Jan Bárta. Startu olympiády se jezdec stáje NetApp nemůže dočkat a věří, že v Londýně najde společnou řeč i s druhým zástupcem českých barev v pelotonu Romanem Kreuzigerem.

Cyklista Jan Bárta foto: ČTK

"Těším se moc, až to všechno začne. Je to svátek všech sportů. Je to olympiáda, tedy obrovský závod," řekl dnes před odletem sedmadvacetiletý cyklista. "Nevím ale moc, co od toho mám očekávat, protože je to spousta sportů dohromady, mnohem více lidí než na cyklistických akcích," dodal Bárta.

Věří, že formu dokázal načasovat. "Snažil jsem se dobře připravit a myslím, že forma je dobrá, těším se na závod," prohlásil Bárta, který byl ještě v pondělí na kole. "Bylo to ale takové volnější, už jsem balil. Během víkendu jsem ale jezdil rychle, abych se rozjel. Uvidíme, jak to půjde na místě, a doufám, že i v Londýně půjde někam vyjet." Británie je proslulá svým proměnlivým počasím, Bárta prý ale nemá klima, které mu vyloženě vyhovuje. "Myslím, že u mě to není až tak limitující, jestli prší, nebo je sluníčko, i když většině lidí dělá problém déšť. Za deště je to každopádně více nebezpečné a klouže to pak," poznamenal Bárta.

Psali jsme...

Pokud by si ale mohl vybrat, přál by si polojasno. "A něco okolo dvaceti stupňů. Počítám, že zase až takové vedro k pětatřiceti stupňům, co bývá občas tady, tam asi nebude," podotkl Bárta. Závodní kola odcestovala dnes společně s ním leteckým speciálem z letiště ve Kbelích. "Jsou zabalená a cestují s námi. Doufám, že na to dají pozor a nic se s nimi nestane," věřil Bárta.

Před startem se bude soustředit výhradně na samotný závod, ale poté mu v britské metropoli zbudou ještě tři dny do odletu, které by rád využil. "Chtěl bych se jít určitě podívat do Českého olympijského domu a případně i na jiný sport, ale co jsem se díval, tak sporty, které by mě nejvíc zajímaly, jsou až později. Třeba si ale něco vyberu," řekl Bárta.

V pokoji bude s Kreuzigerem

Napjatý vztah s Kreuzigrem nijak neurovnával. Oba se naposledy viděli na mistrovství republiky na Slovensku, jímž se uzavírala olympijská nominace, a česká cyklistická jednička na silnici dala jasně najevo, že by i kvůli případné spolupráci viděla ve výpravě raději Zdeňka Štybara.

"Uvidíme se až na olympiádě, neboť odlétá později. Z mé strany ale stále trvá ten vstřícný přístup, nemám s tím problém," ujistil Bárta, který se naopak spolupráci s Kreuzigrem nijak nebrání.

Rovněž reprezentační trenér René Andrle věří, že na Hrách bude vše bez náznaků jakékoliv averze či sporů mezi oběma závodníky. "Udělal se z toho podle mého větší problém, než jaký byl doopravdy," konstatoval Andrle.

"Nevolali si, ale nevidím ani důvod, proč by si měli volat. Budou spolu bydlet na pokoji, chodit společně na jídlo a dělat pohromadě i vše ostatní. Oba jsou profesionálové a myslím, že spolu normálně vyjdou a nebude problém," uvedl Andrle. "Jsou rozdílnými typy cyklistů, věřím však, že si dokážou vyjít vstříc," dodal Andrle.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!