Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čas ukáže pravdu, podezíral už v Turíně Šmigunovou trenér Neumannové

Sport

  6:30aktualizováno  8:22
Vždy byl známým bojovníkem proti dopingu. O svých názorech se nebál mluvit nahlas. Když Kateřina Neumannová přišla v Turíně před osmi lety o zlato ve skiatlonu, tušil Stanislav Frühauf špínu. Věděl, že jeho svěřenkyně je v životní formě. Teď byla zveřejněna neoficiální informace, která jeho slova z roku 2006 o estonské lyžařce Kristině Šmigunové potvrzují.

Stanislav Frühauf. foto: Lidovky.cz

Po hrách v Salt Lake City v roce 2002 Frühauf dokonce prohlásil: "Jeli jsme proti nazobanýmu světu. Byli jsme první čistí na bedně!" Připomeňte si, jaká prohlášení otiskla česká média po závodě Neumannové, za který by nyní měla dodatečně získat zlatou medaili.

ČTĚTE K TÉMATU

Co řekl trenér Frühauf:

  • "Před olympiádou byla Šmigunová zašitá v Santa Catarině a nezávodila. Každý si to může vyložit po svém, ale byly by to jen spekulace. Čas ukáže. Ale až jí uvidím, určitě jí pogratuluju."
    iDnes.cz, 12.2.2006
  • "Jestli zase dostane Katka medaile zlatou poštou? Já bych to takhle neřekl. Nechme tohle téma běžet. Po Salt Lake City jsem se od toho oprostil. Nechávám svět, jaký je."
    Právo, 13.2.2006

Co řekla Neumannová:

  • "Šmigunka letos nevypadala jako žádný zázrak. Závodila naposledy v lednu a přijela sem před dvěma dny. Vůbec jsem nevěděla, co si o tom myslet. Nicméně vůbec nechci naznačovat, že by to dneska nebylo čistý. Já to beru, že mě porazila, že byla lepší. Věřím, že mě porazila jenom vlastními silami."
    Sport, 13.2.2006
  • "Jen jsem jí pogratulovala, nevím, co bych s ní rozebírala (usmívá se). Estoncům jsem nikdy v minulosti moc nevěřila, nicméně tímhle nechci vůbec naznačovat, že by dnes něco nebylo čisté. Prostě mě porazila, protože byla lepší. A chci věřit, že jen svými silami."
    Lidovky.cz, 13.2.2006

Celý tehdejší rozhovor s Kateřinou Neumannovou publikovaný na webu Lidovky.cz 13.2.2006 si můžete přečíst ZDE.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...