Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Čeští oštěpaři házeli pod své možnosti. Veselý skončil sedmý, Vadlejch osmý

Sport

  3:15aktualizováno  4:12
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Ani jeden ze tří českých oštěpařů ve finále na olympijských hrách v Riu de Janeiro na medaili nedosáhl. Vítězslav Veselý obsadil sedmé místo výkonem 82,51 metru. Jakub Vadlejch hodil o devět centimetrů méně a skončil osmý.

Vítězslav Veselý navázat na bronz z Londýna navázat nedokázal. foto: Reuters

Svoboda: Přísnější fanoušci možná budou zklamaní, ale já jsem po devátém místě šťastný

Petru Frydrychovi nestačil hod do vzdálenosti 79,12 metru ani na postup do užšího finále a byl poslední dvanáctý.

Zlato vybojoval Němec Thomas Röhler, který potvrdil roli jedničky letošních světových tabulek. Výkonem 90,30 metru z předposlední série porazil o více než dva metry úřadujícího mistra světa Keňana Juliuse Yega.

Třetí skončil obhájce prvenství z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga, který hodil 85,38 metru.

Veselý: Věřil jsem, že mi jeden hod uletí

Veselý se v úvodu her dozvěděl, že dodatečně získá olympijský bronz z Londýna místo Ukrajince Oleksandra Pjatnycji diskvalifikovaného za doping.

Další medaili do své sbírky ale mistr světa z roku 2013, který bral letos stříbro na evropském šampionátu v Amsterodamu, nepřidal.

Ve finále překonal pouze jednou hranici 80 metrů. „Jak probíhala celá sezona, tak byl i tenhle závod,“ prohlásil Veselý, který se celý rok trápil. „Člověk pořád něco hledá a doufal jsem, že to najdu ve finále. Ale trochu jsem chytil jediný hod, jinak to nešlo,“ uvedl Veselý.

Vadlejch je letošní českou jedničkou poté, co si před odjezdem do Ria vylepšil osobní rekord na 87,20, na olympiádě však na výkon z mítinku v Kolíně nenavázal. Čtyři jeho pokusy sice doletěly za 80 metrů, ale k medailovým pozicím nemířil ani jeden.

„Závod byl od začátku takovej protrápenej. V rozhazování to nebylo tak špatné, ale bylo to nakonec takové nijaké, nebylo to ono,“ krčil rameny Vadlejch. Bojoval, snažil se vymazat špatné hody z hlavy, ale nedařilo se mu to.

„Jak jsem se snažil, tak mi čím dál víc odcházela technika. Ty chyby se zvětšovaly postupně a nešlo to,“ přiznal.

„Medaile nebyla letos vysoko“

Medaile nebyla tak vysoko, ale Vadlejch se k tomu neupínal. „Mám spíš v hlavě techniku, kterou chci udělat a vím, že když ji udělám, tak to odlítne. Na nějaké metry fixovaný nejsem,“ uvedl.

Stará ruská škola. Opilý šéf federace profackoval zápasnici za to, že nezískala medaili

Před dvěma lety by takový výsledek bral. „Ale každým rokem se zlepšuju, byl jsem ve finále na posledních dvou akcích, vyhrál jsem Diamantovku. Vím, že když půjdu po této cesta, že se tam časem vyškrábu,“ věří.

Z osmého místa ho mohl vyřadit ve třetí sérii Frydrych, ale nestalo se tak. „Neprožíval jsem to, nebyl jsem v napětí. Mohli mě přehodit další tři lidi, tak jsem čekal. Nic jsem s tím nemohl dělat,“ řekl Vadlejch.

Frydrychovi dokonce před třetím pokusem popřál hodně štěstí. „Ale jinak jsme se soustředili spíš na sebe,“ uvedl jeden ze tří svěřenců světového rekordmana Jana Železného ve finále.

Hranice úspěchu a nezdaru je tenká

Frydrych musel riskovat, aby se dostal mezi osmičku finalistů. „Ale hranice mezi tím, jestli se hod povede, nebo je, je velice tenká, takže bohužel se nezadařilo,“ litoval. „Nebyl to dobrý den, ale doufám, že tu formu ještě prodám na konci roku,“ dodal.

Vítězný Röhler zaostal jen o 27 centimetrů za olympijským rekordem Nora Andrease Thorkildsena z roku 2008. Po čtvrté příčce na loňském mistrovství světa v Pekingu získal první medaili z velké akce v kariéře a hned zlatou.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Jeny, kde v roce 1996 hodil Železný stále platný světový rekord 98,48 metru, se stal prvním německým olympijským vítězem v hodu oštěpem po 44 letech.

Farah zopakoval double z Londýna

Vytrvalec Mohamed Farah zopakoval na hrách v Riu de Janeiro double z Londýna. Po běhu na 10.000 metrů zvítězil i na poloviční trati a jako první britský atlet v historii vybojoval čtvrté olympijské zlato.

Obhájit olympijské triumfy v těchto disciplínách se v minulosti povedlo jen finské legendě Lassemu Virénovi, který vládl vytrvalcům na hrách v Mnichově v roce 1972 a o čtyři roky později v Montrealu.

Třiatřicetiletý Farah, který je i pětinásobným mistrem světa, v cílové rovince odolal finiši keňského rodáka v americkém dresu Paula Chelima a vyhrál v čase 13:03,30.

Mo Farah slaví vítězství na 10 km.

Chelimo byl později diskvalifikován za předchozí strkanici, takže na druhé místo se posunul Etiopan Hagos Gebrhiwet. Bronz získal v 41 letech jiný naturalizovaný Američan Bernard Lagat.

Rodák z Keni, pro kterou získal olympijské medaile na 1500 metrů už na hrách v Sydney a Aténách, doběhl šestý, ale po diskvalifikaci tří soupeřů poskočil až na stupně vítězů.

Překvapivým vítězem patnáctistovky je Centrowitz

Běh na 1500 metrů vyhrál Američan Matt Centrowitz. Vítěz březnového halového mistrovství světa v Portlandu, kde v souboji o zlato porazil Jakuba Holušu, v Riu rovněž uspěl díky drtivému finiši.

V takticky vedeném závodu vyhrál výkonem 3:50,00 minuty, což je nejpomalejší čas olympijského vítěze patnáctistovky od her v roce 1932.

Neúspěch v semifinále mohl o to víc mrzet českého rekordmana Holušu, kterému podobné závody s rychlým finišem vyhovují.

David Lekuta Rudisha se raduje z obhajoby triumfu z Londýna.
Shaunae Millerová z Baham se raduje z triumfu na trati 400 metrů.

Centrowitz zvládl poslední čtyřstovku za 50,62 sekundy a cílem proběhl o 11 setin před obhájcem zlata z Londýna Alžířanem Taufikem Machlúfím, který si v Riu zopakoval druhé místo z osmistovky.

Třetí skončil Novozélanďan Nicholas Willis. Centrowitz vyhrál běh na 1500 m jako první Američan od roku 1908.

Závod nezvládl favorizovaný Keňan Asbel Kiprop. Olympijský vítěz z Pekingu a vítěz posledních tří světových šampionátů, který jako jediný v sezoně pokořil hranici 3:30 minuty, doběhl šestý.

Semenyaová získala očekáváné první zlato

Naopak Caster Semenyaová potvrdila v běhu na 800 metrů roli jasné adeptky na zlato. Mistryně světa z roku 2009 vylepšila stříbrnou příčku z minulé olympiády a časem 1:55,28 překonala vlastní jihoafrický rekord i své letošní světové maximum.

Od světového rekordu Jarmily Kratochvílové z roku 1983 dělí pětadvacetiletou půlkařku rovné dvě sekundy.

S více než sekundovou ztrátou na Semenyaovou si doběhla pro stříbro Francine Niyonsabaová z Burundi, třetí skončila dvacetiletá Keňanka Margaret Wambuiová.

Beitíaová se dočkala ve 37 letech zlata

Zlata ve skoku vysokém se při své čtvrté účasti na hrách dočkala Ruth Beitiaová a stala se první španělskou olympijskou vítězkou v atletice.

Sedmatřicetiletá trojnásobná mistryně Evropy došla bez zaváhání na 197 cm a pak stejně jako tři další soupeřky neuspěla na rovných dvou metrech.

Stříbro získala s jedním neplatným pokusem Bulharka Mirela Demirevová, bronz brala po zdravotních problémech a únorové operaci achillovky dvojnásobná mistryně světa Blanka Vlašičová z Chorvatska.

Blanka Vlašičová

Vedoucí žena letošních tabulek (201 cm) Chaunte Loweová z USA překonala 197 cm až na třetí pokus a zbylo na ni čtvrté místo.

Kvůli zákazu startu pro ruské atlety nestartovaly v Riu obhájkyně zlata z Londýna Anna Čičerovová ani úřadující mistryně světa Marija Kučinová.

Američanky pošesté v řadě vyhrály štafetu

Již pošesté za sebou vyhrály na OH ženskou štafetu na 4x400 metrů Američanky. Jejich finišmanka Allyson Felixová získala druhé zlato v Riu a šesté celkově. Navíc byla druhá na čtvrtce, na které přidala do své sbírky třetí olympijské stříbro.

V závěrečné atletické disciplíně her na oválu před nedělním maratonem potvrdili Američané roli favoritů ve štafetě na 4x400 m.

Arman Hall, Tony McQuay a Gil Roberts připravili pro finišmana LaShawna Merritta dvoumetrový náskok, který olympijský vítěz z Pekingu a bývalý mistr světa na čtvrtce ještě zvýšil a doběhl jako první v čase 2:57,30.

Američané si ve štafetě na 4x400 m připsali už sedmnácté triumf v historii a Merritt po šestém místě na dvoustovce a zisku bronzu na čtvrtce přece jen opouští Rio se zlatem. Druhé skončilo kvarteto Jamajky, třetí doběhli obhájci vítězství z Baham.

Autor: