Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Chalupa s Mrkvičkou dostali divokou kartu

Sport

  14:34
PRAHA - Václav Chalupa se nakonec přece jen dočká startu na šestých olympijských hrách. Veslařská legenda dnes dostala společně s Jakubem Makovičkou na dvojce bez kormidelníka divokou kartu od Mezinárodní veslařské federace (FISA) a oba se tak mohou začít připravovat na start v Pekingu.

Do Pekingu se jede! foto: ČTK


Chalupa s Makovičkou se v Číně představí místo původně nominované rakouské posádky. "Tamní veslařský svaz má nějaký spor s národním olympijským výborem. To nás ale moc nemusí zajímat. Pro nás je hlavní, že jsme dostali divokou kartu," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.


Veslaři pražské Dukly, kteří spolu utvořili posádku teprve letos, se o
postup do Pekingu snažili na červnové dodatečné olympijské kvalifikaci v Poznani, kde však obsadili nepostupové třetí místo. Od Italů Raffaella Leonarda a Giuseppe de Vita, kteří skončili druzí, je přitom dělilo jen 0,57 vteřiny. Už v Polsku se vedení českého veslování snažilo pro Chalupu s Makovičkou získat divokou kartu, definitivně se jim to podařilo dnes.


Nyní je třeba vyřešit, jak dostat jejich loď do dějiště her. "Do neděle ji
musíme dopravit do Curychu. To ale není problém, zvládneme to. Byli jsme na tuto možnost připraveni," podotkl Panuška. Na víkendovém mistrovství České republiky v Račicích proto budou čerství olympionici startovat na rezervní lodi. V Pekingu se tak nakonec představí čtrnáct českých veslařů v šesti disciplínách. Už na loňském mistrovství světa si účast vybojovali skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, ženský dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková, párová čtyřka a čtyřka bez kormidelníka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!