Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V našem oblečení jste snadným cílem útoku, varují Britové po dalším přepadení

Sport

  9:23aktualizováno  10:08
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Dalšími sportovci, kteří doplácejí na špatnou bezpečnostní situaci v Rio de Janeiru, jsou Britové. Podle deníku Guardian byl jeden z atletů této země během noci mimo olympijskou vesnici přepaden a „zblízka uviděl hlaveň pistole“. Vedení britské výpravy doporučilo svým sportovcům raději z vesnice nevycházet a nenosit týmové oblečení s národními barvami.

Slavnostní zahájení olympijských her v Riu (výprava Velké Británie vedená Andym Murraym). foto: Reuters

Oběť ozbrojeného přepadení je podle Guardianu zdravotně v pořádku, incident však prý vyvolal u zbytku britské výpravy šok, protože velké množství sportovců po konci svých soutěží trávilo čas mimo vesnici v klubech a barech. Z tohoto pohledu je výzva „raději zůstat v bezpečí olympijské vesnice“ bezprecedentní.

Vedení britského olympijského výboru zaslalo všem svým sportovcům v Riu email, v němž dává doporučení pro bezpečný pobyt v Riu. „Nechoďte mimo vesnici v oblečení britské výpravy ani s žádnými cennostmi. Jste pak snadnými cíli útoku,“ píše se v emailu.

Brazilská policie zadržela oloupené americké plavce na letišti

Každý britský sportovec je podle Guardianu od teď povinen nahlásit, když jde mimo vesnici, což je v uvolněné atmosféře poolympijských soutěží velmi neobvyklé. „Rio není bezpečným místem a úroveň kriminality v posledních dnech výrazně stoupla,“ píše se v dopise.

„Důkladně zvažte, zda chcete podstoupit risk a opustit vesnici. Vedení výpravy není schopno vám zajistit bezpečnost. Naše doporučení je: vesnici neopouštějte,“ píše britský olympijský výbor.

Zlatý britský dráhařský tým: Edward Clancy, Steven Burke, Owain Doull a Bradley...
Slavnostní zahájení olympijských her v Riu (výprava Velké Británie vedená Andym...

Podle Guardianu bylo kromě ozbrojeného přepadení britského atleta podnětem k sepsání dopisu také přepadení amerických plavců kolem dvanáctinásobného olympijského vítěze Ryana Lochteho, kteří byli v pondělí v noci okradeni v taxíku na cestě z Francouzského olympijského domu.

Lupiči převlečení za policisty jim prý odcizili telefony a peněženky. Kvůli nejasnostem ve výpovědích Američanů ale brazilská policie dva z plavců, Jacka Congera a Gunnara Bentze, zadržela na letišti a neumožnila jim vycestovat ze země. Více čtěte ZDE.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!