Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dávejte pozor, co jíte i dýcháte

Sport

  11:33
PEKING - Zhluboka se nadýchněte v pekingské mlze a ochutnejte specialitu v jednom z místních pouličních bister. Zní to jako lákavá nabídka z turistického průvodce. Jenže v pořadatelském městě letní olympiády můžete dopadnout trochu jinak. Šance, že vás neminou zdravotní problémy se při podobném nasávání atmosféry výrazně snižují. Nad sportovci navíc visí hrozba, že by nemuseli projít dopingovou zkouškou.

Peking zahalený do smogu. foto: ČTK

 
Čínská metropole představuje necelý měsíc před začátkem her zamořené území. V ovzduší se stále vytrvale drží smogová mračna, ačkoliv na jejich rozehnání se vynaložilo 17 miliard dolarů. "Smog představuje největší zdravotní riziko,“ tuší Jaroslav Větvička, předseda lékařské komise ČOV.


Účast na olympijském maratonu odřekl slavný etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie, který trpí astmatem. Asi zaslechl, jaké následky může mít pobyt v prostředí plném škodlivých zplodin. Kašel, zánět spojivek, ale i negativní dopady na psychiku.


Podle nařízení vlády se v srpnu nesmí na pekingských ulicích nikdo mračit, ale půjde vyhrávat s úsměvem? Vedoucí české výpravy František Dvořák věří, že radikální zlepšení může přijít po zavedení zpřísněného režimu, který vstoupí v platnost příští týden. "Nevyjede milion aut, děti dostanou prázdniny, tím se vyloučí autobusy. Bude zastavena výroba velkých továrních znečišťovatelů,“ zmínil Dvořák rozsah masivních opatření.

Je tu ještě jedno riziko, o němž se narozdíl od smogu tolik nehovoří. Jde o používání anabolických steroidů při vyživování chovného dobytka, které v Číně není narozdíl od Evropy zakázané. Maso infikované zakázanou látkou potom může negativně ovlivnit výsledek antidopingové zkoušky. Přímo do olympijské vesnice půjdou dodávky pouze z prověřených farem. "Normy pro nezávadnost olympijského jídla jsou mnohem přísnější než běžné mezinárodní normy,“ uvedla mluvčí pekingského úřadu pro bezpečnost potravin Tchang Jün-chua.

Američané mají vlastní zásoby
Nebezpečí visí ve vzduchu. "Kdyby sportovec zrovna pozřel tu část dobytka, kde byl steroid před časem aplikován, je tu nepatrná možnost, že by mohl přijít nález,“ připustil šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR Jan Chlumecký. Právě na zmíněnou "nepatrnou možnost“ se odvolával čínský plavec Kchun-pcheng, který po pozitivním testování na steroidy dostal minulý měsíc doživotní zákaz činnosti. Světová antidopingová agentura WADA nebere na podobná vysvětlení ohled. Chlumecký s takovým postupem souhlasí. "Pohádek jsme slyšeli už tolik. Je tu nepatrná možnost, že by se tak opravdu mohlo stát. Zhruba jedno procento.“

Výprava Spojených států neponechává nic náhodě. Do Číny si dopraví vlastní zásoby. Ostatní výpravy zatím varují sportovce, aby se nestravovali nikde mimo olympijskou vesnici a budou doufat, že pořadatelé své sliby do puntíku splní. Jinak by mohl nastat chaos, který by celou olympiádu znehodnotil.

Autor: