Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zamítnutí přišlo kvůli procesním otázkám, říká o Sáblíkové právník Šťovíček

Sport

  18:24
RIO DE JANEIRO - Už měl za sebou jednu úspěšnou právní bitvu s Mezinárodní cyklistickou unií, když hájil Romana Kreuzigera. Teď ve sporu s UCI orodoval Jan Štovíček za start Martiny Sáblíkové v olympijské časovce. Ale prohrál.

Martina Sáblíková a právník Jan Šťovíček (vlevo) odcházejí od jednání u speciálního panelu sportovní arbitráže CAS. foto:  Michal Sváček, MAFRA

„Do zápasu jsme vstupovali za stavu 0:5. Šance na začátku nebyla ani jedno procento, ale spíš mínus čtyřicet procent,“ řekl Šťovíček po verdiktu zvláštního panelu Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) v rozhovoru pro iDNES.cz.

Za pomoci legislativního týmu se Šťovíčkovi podařilo šance na účast rychlobruslařské šampionky v Brazílii zvednout. „Jinak bychom do toho ani nešli,“ upozornil právník věnující se sportovním případům.

„Nesmírně si vážím rozhodnutí Martiny, že na olympiádu do Ria odcestuje. Myslím, že je velkou bojovnicí. Kdyby nepřišla k soudu, tak je naše šance poloviční,“ uvedl Šťovíček.

Martina Sáblíková odjíždí od jednání u speciálního panelu sportovní arbitráže...
Martina Sáblíková prochází kolem olympijské vesnice, kam nemá přístup.

Zatím sice rozhodnutí s kolegy analyzuje, ale předpokládá, že zamítavý verdikt nastal spíš kvůli procesním otázkám.

„Když předseda panelu kladl právníkům UCI otázku: ‚To mi chcete opravdu říci, že kdyby byla mistryní světa v časovce, tak se musí kvalifikovat do silničního závodu?‘ Říkal jsem si, že asi chápe naše argumenty,“ popisoval Šťovíček pondělní slyšení.

Teď doufá, že kauza Sáblíková alespoň pomůže ke změně a upřesnění kvalifikačních pravidel cyklistů na olympijské hry.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!