Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Experti: EPO stále hrozí

Tour de France

  11:22
PEKING - Bude to jako souboj kočky s myší, jen místo drápků se bude válčit nad mikroskopy a zkumavkami. A při tom půjde o zlaté medaile a miliony. Na olympijských hrách v Pekingu se chystá nejvíce dopingových kontrol v historii, o čtvrtinu více než v Aténách.
Injekce-ilustrační foto.

Injekce-ilustrační foto. foto: Reprofoto

"Hry v Pekingu budou, co se týče dopingu, nejhlídanější sportovní událostí všech dob,“ tvrdí viceprezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.


Funkcionáři věří, že v posledních měsících výrazně snížili možnosti sportovních podvodníků, kteří si chtějí k olympijské medaili pomoci dopingem.

Pod vedením Světové antidopingové agentury (WADA) změnili kontroloři taktiku. Zaměřují se na mimosoutěžní odběry, vytipovávají si podezřelé sportovce, které navštěvují několikrát po sobě, azačali spolupracovat s výrobci léčiv, jak ukázala Tour de France, kde bylo italské naději Riccardu Riccovi prokázáno užití EPO třetí generace díky vložené molekule do nově uvedeného léku.

Kontroloři prý objeví růstový hormon
K potrestání za doping už navíc není nutně potřeba pozitivní test. Stačí i jiné důkazy: listiny, svědectví atd.

K tomu lékaři ve službách WADA hrdě oznámili: Na olympiádě v Pekingu budeme konečně schopni provést test, zda sportovci neužívají růstový hormon. Udopujících velice oblíbená látka byla totiž zatím nezjistitelná.

"Jsem rád, že se to podařilo stihnout,“ pochvaloval si předseda MOV Jacques Rogge. Podle něj můžeme čekat během her vPekingu nejvíce pozitivních odhalení vhistorii, rekord zatím drží Atény 2004 se 24 přistiženými sportovci, včetně půltuctu zlatých šampionů. "To bude důkaz, že systém funguje,“ doplňuje Bach.

Dopingoví komisaři zaznamenali úspěch ještě před startem her. Během příprav totiž odhalili několik dopingových hnízd mezi řeckými a bulharskými vzpěrači a mezi ruskými atlety a veslaři.
Jenže případy minulosti, zejména pak Marion Jonesové, hvězdy olympiády v Sydney, která zpětně přiznala systematický doping, nutí k obezřetnosti.