Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Favorit Sportovce roku? Královna olympiády Martina Sáblíková

Sport

  8:00
PRAHA - Kdo si posadí na hlavu korunu pro krále českých sportovců za rok 2010? Na listině favoritů je o krok přede všemi třiadvacetiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková – do popředí ji řadí dvě zlaté a jedna bronzová medaile z olympijských her ve Vancouveru.

Královna Martina Sáblíková. foto: ČTK

Rodačka z Nového Města na Moravě tak má po triumfech v letech 2007 a 2009 šanci ovládnout anketu Klubu sportovních novinářů potřetí. Může se tak přiblížit na dosah gymnastce Věře Čáslavské a oštěpaři Janu Železnému, čtyřnásobným sportovním králům.

Rok 2010 v obrazech

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety začne ve středu ve 21.00 v pražském hotelu Hilton v přímém přenosu České televize, vedle Sportovce roku bude vyhlášen také nejlepší tým roku, Junior roku a Sportovní legenda.

Vyhraje Martina, shodují se legendy
"Vidím to zcela jasně, vyhraje Martina," nepochybuje legendární Věra Čáslavská, která při loňské korunovaci poradila rychlobruslařce před olympijskými bitvami jediným slůvkem – kuráž.

Anketa

Kdo se stane Sportovcem roku?

Lukáš Bauer 35
Tomáš Berdych 30
Hana Horáková 18
Jaromír Jágr 45
Filip Jícha 20
Martina Sáblíková 205
Ondřej Synek 13
Barbora Špotáková 16
Zdeněk Štybar 21
Šárka Záhrobská 14

"Tři olympijské medaile, z toho dvě zlaté, a k tomu skvělá povaha, pro to všechno si zaslouží úctu svého národa, a tudíž i sportovních novinářů. Já pořád vidím ten rybník, ze kterého vypochodovala do světa, ale dobře vím, že to už dávno neplatí, že je to nesmysl. Martina je špičkový sportovec se vším všudy a přináší své vlasti věhlas," dodává slavná gymnastka.

DESÍTKA FINALISTŮ A NEJLEPŠÍ TÝMY

Lukáš Bauer - běh na lyžích
Tomáš Berdych - tenis
Hana Horáková - basketbal
Jaromír Jágr - hokej
Filip Jícha - házená
Ondřej Synek - veslování
Martina Sáblíková - rychlobruslení
Barbora Špotáková - atletika
Zdeněk Štybar - cyklokros
Šárka Záhrobská - lyžování

Týmy:
basketbalistky Česka,
hokejisté Česka,
štafeta běžců na lyžích Jakš, Bauer, Koukal, Magál

Podobně přemítá také Jan Železný. "Anketu ovládne Martina, bude to zasloužené prvenství. Nic nemůže mít větší cenu než olympijské medaile a ona v tomto směru převálcovala konkurenci. Jediným, kdo by ji mohl ohrozit, je Lukáš Bauer, to ale jen v případě, kdyby aspoň jedna z jeho dvou bronzových medailí byla zlatá. Někdo namítne, že konkurence v rychlobruslení není taková jako třeba na běžkách, ale na to by se ohled brát neměl. Olympijské zlato má váhu advě mají váhu obrovskou," pokyvuje hlavou legendární atlet.

Ve finálové konkurenci se sešli hned čtyři mistři světa (Sáblíková, Synek, Štybar, Jágr). "Jenže titul mistra světa olympijské zlato přebít nemůže. Synkovi a dalším nezbývá než ovládnout šampionáty i v příštím, neolympijském roce. Pak můžou mít šanci," má jasno Železný.

Z finálové desítky budou na slavnostním galavečeru kvůli hokejovému, resp. házenkářskému programu chybět jen dvě hvězdy – Jaromír Jágr a Filip Jícha. "Že jsem mezi pěti nejlepšími házenkáři světa, mě těší z odborného hlediska, ale tohle je velká věc pro zviditelnění házené v Česku," vzkázal z německého Kielu Jícha, vůbec první házenkář ve finálové společnosti ve dvaapadesátileté historii ankety.