Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Hejnová zaútočí na medaili: Vím, že formu mám

Sport

  10:37
LONDÝN - Zuzana Hejnová v semifinále závodu na 400 metrů překážek potvrdila, že je velkou českou olympijskou medailovou nadějí. Stejně jako v rozběhu, tak i v semifinále obsadila celkové druhé místo a hlavně se cítí sebevědomá a věří si. Obavu má pouze z Rusky Natalji Anťuchové. Finále je na Olympijském stadionu v Londýně na programu ve středu ve 21:45 SELČ.

Zuzana Hejnová foto: Reuters

Už v rozběhu Hejnová o čtyři setiny pokořila poprvé v sezoně hranici 54 sekund, v pondělí svůj výkon stlačila až na hodnotu 53,62. K jejímu českému rekordu už jí chybí jen 33 setin. "Já vím, že tu formu mám. Jsem ráda, že ji dokážu prodat, i psychicky jsem silnější, což je vidět na výkonech. Věřím, že ve finále to může být dobrý," řekla Hejnová.

Česká běžkyně věděla, že Anťuchová poběží rychle. I proto se nijak nesnažila vyhrát. "Kdybych chtěla, tak za poslední překážkou ještě zatáhnu, ale věděla jsem, že to nebude potřeba, tak jsem běžela na to druhé místo. Jsem spokojená," uvedla Hejnová.

Nad Londýnem se ochladilo a začal foukat vítr, který dělá atletům problémy. "Je to trochu nepříjemné, ale když se člověk začne hýbat, tak se zahřeje. Na rozcvičováku strašně fouká, tady je to lepší, zaplaťpánbůh," pokrčovala česká reprezentantka.

Na její pohodě se podepsala i spolupráce s psychologem. Ten pracuje s Hejnovou léčitelskou metodou reiki, která vychází z východních filozofií. "Jsem s ním v kontaktu, píšeme si maily a určitě mi hodně pomáhá. Hlavně mi píše pozitivní zprávy, to je nedůležitější. Musím myslet pozitivně a nedělat si z toho těžkou hlavu, vždyť o nic nejde," usmívala se.

Čeká ji první závod o olympijskou medaili

Měla před sebou den volna, ale neví, jestli to je výhoda. "Jestli to nebude horší, že se ta únava rozleží. Ale snad se nějaké síly naberou," věřila. Je jí ale jasné, že soupeřky poběží rychle. "Pekelně. Anťuchová je prostě Ruska, co se umí připravit. Musím s tím prostě bojovat, co se dá dělat," uvedla.

Každopádně se bude snažit běžet uvolněně. "Nesnažit se to rvát, místo toho pošetřit síly, abych je měla v závěru. To je můj styl, který musím dodržet, aby to k něčemu vypadalo. Jakmile to začnu od začátku rvát, tak pak síly chybějí, to se pak nedá dohnat," řekla.

Hejnová bude bojovat o svou první velkou individuální medaili v kariéře. Na OH v Pekingu stejně jako na MS 2011 byla sedmá, před dvěma lety na ME v Barceloně a letos v Helsinkách čtvrtá. Vždy přitom byla favoritkou. V Londýně je na nejlepší cest zlomit.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!