Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Odpadky i superbakterie. Jachtaři se olympijské stoce možná vyhnou

Sport

  13:08
RIO DE JANEIRO - Mezinárodní jachtařská federace ISAF hrozí pořadatelům olympijských her 2016 v Riu de Janeiro přesunem všech soutěží do jiné lokality. Může se tak stát, pokud se urychleně nevyřeší problém se znečištěnou zátokou Guanabara. Čistotu vody v místě od počátku jachtaři kritizují a označují ji jako otevřenou stoku.

Pohřebiště lodí nedaleko zátoky foto: Reuters

Šéf soutěžního úseku ISAF Alastair Fox prohlásil, že už je vším znechucený, když vidí, jak málo se udělalo pro vyčištění zátoky alespoň od velkých kusů odpadků a plovoucích trosek. Na vině je prý místní vláda. ISAF podle něho nebude váhat přesunout regatu dál od města, aby zajistila regulérní soutěž.

V úvahu podle Foxe připadají dvě trasy mimo zátoku přímo v Atlantiku, třetí trasu na otevřeném moři jachtaři ještě plánují. Také v zátoce Guanabara budou naplánovány tři trasy, možná ale nebudou pro olympijské soutěže využity.

Jachty v Rio de Janeiru.
Zátoka Guanabara nedaleko místa, kde by se měly jet olympijské závody.

Znečištěná voda představuje pro závodníky zdravotní i bezpečnostní riziko. Před několika měsíci kontrola odhalila v řece přitékající z města do zátoky přítomnost „superbakterie“, která se obvykle vyskytuje v nemocničním odpadu, nereaguje na obvyklá antibiotika a léčba onemocnění je tak velmi složitá.

Před týdnem navíc v laguně Rodrigo de Freitas, kde se budou konat soutěže kanoistů a veslařů, uhynulo 37 tun ryb. Zatím není jasné, zda to způsobila náhlá změna teploty vody, nebo znečištění.

AKTUÁLNÍ STAV. Zátoka Guanabara v Riu de Janeiru, ve které se za rok uskuteční olympijské soutěže, je dál i přes sliby organizátorů znečištěná.

Autoři: ,