Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kdo získá v Riu nejvíce medailí? Ekonomové spočítali, že to bude zase USA

Sport

  13:30
NEW YORK/PRAHA - Chcete si vsadit kdo bude mít na olympijských hrách v Riu de Janeiro nejvíce medailí? Můžete využít služeb renomované ekonomické firmy PricewaterhouseCoopers, která to spočítala za vás.

Tyson Gay a další američtí sportovci budou vévodit i hrám v Riu. foto: Reuters

V Riu bude startovat tým složený z uprchlíků z Afriky a Středního východu

PwC to vypočítal velice zvláštní rovnicí. Vedle výsledků z posledních dvou olympiád v Pekingu a Londýně připočetl i ekonomický vliv jednotlivých zemí v roce 2015.

Podle tohoto zjištění budou mít stejně jako na předchozích olympiádách nejvíce medailí Američané.

V Londýně brali Američané 103 medailí a v Riu jim experti z PwC předpovídají, že jich budou mít ještě o pět více.

Až za nimi budou další sportovní a ekonomické velmoci z Číny (98) a Ruska (70). V případě Ruska ale jen za předpokladu, že bude moci jeho sportovcům umožněno po dopingovém skandálu v Riu startovat.

Výpočet podle ekonomické síly země v roce 2015

Graf podle medailí v roce 2015

Podle PwC se počet míst na stupních vítězů sice obecně zvyšuje s počtem obyvatel a bohatstvím dané země, existují však výjimky, které tvoří například atletické velmoci Keňa a Jamajka.

Například karibský ostrov získá 0,4 medaile za každou miliardu dolarů z hrubého domácího produktu země, kdežto v případě USA a Číny to činí pouhých 0,005 - 0,006 medaile.

Zátopkovy nohy podle Davida Černého poputují do olympijského Ria. K vidění jsou v pražském Quadriu

Navzdory nejhorší recesi za posledních sto let se v Riu povede nad poměry vypočítaného vzorce i Brazilcům, vzhledem k tomu, že přípravě na hry věnovali řadu milionů.

„David může na olympiádě někdy porazit Goliáše, ale supervelmoci jako USA a Čína budou přesto nadále dominovat,“ řekl hlavní ekonom Pwc John Hawksworth.

A co Britové, kteří v Londýně získali nejvíce medailí v celé své olympijské historii? I když nedosáhnou na 65 medailí, zůstane jim přesto čtvrtá příčka v celkovém žebříčku.

Výpočet podle medailí na hrách v roce 2012

Graf podle medailí na LOH v roce 2012

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...