Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kostelecký vyhrál první část trapu

Sport

  12:06
PEKING - Střelec David Kostelecký vyhrál první část kvalifikace soutěže v trapu. Český reprezentant zasáhl 73 z 75 terčů a díky lepší třetí položce je na prvním místě před obhájcem stříbra Italem Giovannim Pellielem, který dosáhl stejného výsledku. Zbývající dvě položky kvalifikace a finále jsou na programu v neděli.

Olympijský trap foto: ČTK

Kostelecký o své vynikající výchozí pozici nemá tušení. "Nechce vědět, jak na tom je a já mu takové věci neříkám. Nechce se tím rozptylovat, aby ho to nevyvedlo z koncentrace," řekl jeho trenér Jan Dvořák. "Ale je mu jasné, že když nastřílel 73, tak na tom špatně není. Ale určitě se po tom nebude pídit," dodal.

Za vedoucím duem je pětice závodníků s nástřelem 72 bodů, mezi nimiž je obhájce zlata Rus Alexej Alipov, Slovák Erik Varga i olympijský vítěz z Atlanty a Sydney Australan Michael Diamond. Kostelecký podle kouče může najít soupeře jen sám v sobě. "Tam do něj nikdo nestrká, nekope, když to udrží hlavou, tak vyhraje," věřil trenér.

Podle kouče je Kostelecký ve vedení i díky tomu, že se vyrovnal s náročným nastavením holubů. "Normálně mají dolet 75 metrů, tady 90 a možná i více," všiml si a upozornil, že na tom pohořelo hodně favoritů. "Protože mají vyšší počáteční rychlost. David si s tím poradil, je zkušený střelec. Ale máme půl závodu a noc k tomu. Takže byl bych moc rád, kdyby to zítra dotáhl v takové formě," dodal.

Dvořák má až mrazení v zádech z toho, jak by slibně rozjetý závod mohl dopadnout. "Podívejte se," ukázal husí kůži na rukách. "Ale je třeba nesedět na růžovém obláčku, to se snadno spadne. Zůstat při zemi a počkat na poslední ránu. Pak to za nás sečtou rozhodčí." Z jeho svěřence prý tekl pot. "Musel si otírat brýle zevnitř, jak mu to kapalo. Prý to bylo strašné," citoval Kosteleckého, který je na olympiádě potřetí. V Sydney skončil šestý a v Atlantě obsadil 31. místo.

Největšími úspěchy třiatřicetiletého brněnského rodáka jsou evropský titul z roku 2002 a stříbro z letošního kontinentálního šampionátu.

Autor: