Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Krize olympiádu v Londýně výrazně zdražila

Sport

  7:00
LONDÝN/PRAHA - Nečekejte pompéznost a dokonalost za každou cenu jako v Pekingu. Olympiáda v Londýně bude jiná, mnohem civilnější. Počkejte si ještě 730 dní.

Závěrečný ohňostroj. foto: Reuters

V britské metropoli včera slavnostně odstartovali poslední dva roky příprav. Před pěti lety ve volbě pořadatelského města těsně porazili Paříž a od té chvíle zatím naráží na jedinou výraznější, zato ale podstatnou překážku – prudký nárůst nákladů.

Jinak se přípravy odehrávají bez větších zádrhelů. "Už jsme si byli sportoviště prohlédnout a odvezl jsem si lepší dojem než z Pekingu. V Londýně vše pojali velkoryse, ale nikoliv bombasticky," řekl místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) a vedoucí české výpravy na minulých hrách František Dvořák.

Za rok už by měly být všechny stadiony přichystané. "Jako běžec jsem překonal 13 světových rekordů. Nestojím o to, zlomit další, tedy být prvním šéfem organizačního výboru, který nebude mít připravené hry včas," řekl bývalý úspěšný atlet Sebastian Coe, který velí přípravám sportovního svátku.

Závěrečný ohňostroj.

Stadiony místo továren
Se svým týmem se ocitl pod palbou kritiky hlavně kvůli financím. Zatímco rozpočet celé události se tvořil v období ekonomického růstu, během příprav se už naplno projevila krize. Původně se náklady odhadovaly na čtyři miliardy liber, postupně však přesáhly devět miliard. "První odhady byly absolutně mimo realitu. Nikdo například nepočítal se zvýšením nákladů na bezpečnost," řekl Edward Leigh, předseda vládní komise, která kontroluje nakládání s veřejnými financemi.

Snížil se také podíl soukromého sektoru na financování výjimečné události. Stát nakonec po výrazném poklesu ze strany realitních firem zaplatí olympijskou vesnici raději sám. Část peněz se má díky následnému prodeji bytů do státní kasy vrátit.

Slova uznání naopak pořadatelé sklízejí kvůli koncepci rozložení sportovišť do třech hlavních oblastí. "Jejich výstavbou navíc zkulturňují bývalé průmyslové zóny," podotýká Dvořák. Třeba na místě, kde postupně dělníci dokončují olympijský stadion, muselo být před zahájením stavby odstraněno 800 tisíc tun kontaminované zeminy. V parku mezi jednotlivými areály nyní vyrostou dokonce rezervace, kde budou žít hadi, vydry a další zvířata.

Olympiáda bude daleko zajímavější i pro české fanoušky. Dostupnost Londýna je nesrovnatelně lepší než v případě Vancouveru nebo Pekingu. Český dům už proto nebude uzavřeným klubem přístupným jen sportovcům, funkcionářům a zástupcům sponzorů. Za dva roky najdete centrum dění v rozsáhlém konferenčním středisku v Islingtonu. Seriál akcí propagujících Česko přijde podle velvyslance ve Velké Británii Michaela Žantovského na 200 milionů korun. "Bude to pojaté v obřích rozměrech v porovnání s předchozími hrami. Počítá se s velkým zázemím pro turisty. Budeme se snažit motivovat české návštěvníky, aby do něj přišli a co nejvíc se identifikovali s výpravou," řekl místopředseda ČOV Dvořák.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...