Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Krpálek slaví medaili. Teď už si můžu dát pivo, říká

Sport

  9:47aktualizováno  10:49
RIO DE JANEIRO - Česká výprava ve čtvrtek vybojovala první zlatou medaili na olympiádě v Riu díky judistovi Lukášovi Krpálkovi. Ve finále kategorie do 100 kilogramů porazil nasazenou jedničku Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu na ipon a vyhrál tak všech pět svých zápasů. Medaili věnoval svému synovi a svému blízkému kamarádovi a judistovi Alexandru Jurečkovi, který loni tragicky zemřel.

Je to tam. Lukáš Krpálek slaví zlatou medaili- foto: ČTK

Pětadvacetiletý reprezentant z USK Praha se tak stal teprve druhým českým judistou, který dokázal pod pěti kruhy získat cenný kov. „Jsem nesmírně šťastný. V tohle jsem vůbec nedoufal. Myslel jsem na medaili, přesto jsem věděl, že to bude hrozně těžký, a ve zlatou věřil málokdo. Olympijská medaile byl obrovský sen a povedlo se to,“ zářil Krpálek.

Za medaili děkoval i svým fanouškům a zaslouženě ji oslavil „Velice si toho vážím, že jsem přišel do tak nádherné atmosféry, moc jsem si to užil. Dal jsem si pivo, což už můžu. Slavili jsme v párty busu. Ještě mi to úplně nedochází. Když reportér říkal přivítejte olympijského vítěze Lukáše Krpálka, tak mi to přišlo ještě divný,“ komentoval Krpálek dojmy po vítězství.

Je to tam. Lukáš Krpálek slaví zlatou medaili-
Zlatý Lukáš Krpálek na stupních vítězů zářil štěstím.

Cesta k zlatu nebyla jednoduchá. „Celý den byl hrozně těžký. Když jsem viděl los... Díval jsem se na losování živě, když jsme odlítali z Kbel, určitě jsem neměl radost, byl jsem dokonce naštvaný, že tam mám tak malé lidi.“ Přesto se však podařilo Krpálkovi vybojovat zlato.

Gasimova ve finále jasně předčil, celý zápas ho tlačil. Už po deseti vteřinách předvedl chvat na juko, které ale rozhodčí odvolali. Unavený Gasimov neodolal jeho tlaku, 24 sekund před koncem neubránil Krpálkovo ouči-gari a český reprezentant mohl začít slavit.

„Doufal jsem, nemůžu říct, že bych věděl, že bude ipon. On se hrozně těžko hází, je zarputilý, když do něčeho vlezu, kontruje. Doufal jsem, že nebude wazari a nebudu se muset s ním zase handrkovat ještě dál. Jsem šťastný,“ dodal Krpálek.

Na vítěze je náležitě pyšná i jeho manželka Eva Krpálková „Je to úžasný pocit, jsem na něj ohromně pyšná,“ dodala. Krpálková byla u předchozího největšího úspěchu manžela v podobě titulu mistra světa osobně. Nyní soutěž sledovala jen na dálku, o to více se těší, až se úspěšný olympionik vrátí domů a budou moci oslavit zlato společně.

„Před odletem byl hodně nervózní a bylo to na něm poznat, i když se snažil. Bylo cítit, že mu na tom hrozně záleží. Teď si splnil svůj sen. Věřím, že už bude uvolněnější,“ řekla Krpálková, dcera předsedy tenisového svazu Iva Kaderky.

Věří, že Krpálkovi k triumfu pomohlo i to, že před Riem díky narození syna nemyslel jen na turnaj. „Spíš myslel na narození dítěte než na olympiádu. Neodpočítával dny jako jindy. Psychicky ho to odlehčilo,“ uvedla.

Zatímco mužský turnaj vyvrcholil českou hymnou, na počest nejlepší judistky do 78 kg se hrála americká. Olympijské zlato obhájila Kayla Harrisonová, ve finále porazila na ipon Francouzku Audrey Tcheumeovou.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...