Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Londýn a olympijské stavby. Jaké po hrách zůstanou?

Sport

  7:00
Londýnu zůstane po skončení olympijských her řada unikátních staveb. Podívejte se na ty nejzdařilejší.

Část Londýna Stratford se proměnila k nepoznání. Místo zchátralé čtvrti tu vyrostl velký městský park, řada sportovišť, největší obchodní centrum na světě, hotely a tisíce bytů, které po skončení olympiády vzniknou z olympijské vesnice.

Jizva na tváři Londýna

Nový olympijský areál stál devět miliard liber.

Neutěšená severovýchodní část Londýna jménem Stratford se během pěti let proměnila k nepoznání, V oblasti občas nazývané jizvou na tváři Londýna bývaly zhruba dvě stovky starých budov, skládky elektroodpadu a kontaminovaná půda. Dnes zde stojí nový olympijský areál za devět miliard liber (přes 290 miliard korun) s desítkami nových sportovišť a velkým městským parkem s řadou rozmanitých rostlin i živočichů. Londýňané ho ale budovali s tím, že se chtěli vyhnout nevyužívaným stavbám. Některá sportoviště jsou tedy dočasná, jiná sníží zbouráním části tribun svou kapacitu, včetně hlavního stadionu.

Vlna od Zahy Hadid

Aquatics Centre v Londýně.

Jednu z nejkrásnějších budov, Aquatics Centre, navrhla renomovaná architektka iráckého původu Zaha Hadid. Harmonické linie „Vlny,“ jak se sportovišti kvůli střeše, která připomíná zvlněnou vodní hladinu, říká, jsou navrženy v souladu s horizonty okolní krajiny. Během olympiády zde může sledovat vodní sporty přes 17 tisíc diváků, po olympiádě zbyde jen střed, postranní křídla s tribunami budou zbourána a počet míst poklesne na 2,5 tisíce. Dva padesát metrů dlouhé bazény budou otevřeny veřejnosti, stejně jako třetí, hluboký bazén s nevšední elegantní skokanskou věží.

Nejrychlejší Velodrome

Stadion Velodrome.

Stadion dynamického tvaru Velodrome, navržený londýnským ateliérem Hopkins Architects, získal několik architektonických ocenění ještě před svým otevřením. Má údajně nejrychlejší dráhu na světě, sestavenou z 56 kilometrů prken sibiřské borovice, stavba pak maximálně využívá denního světla a důmyslného systému přirozené ventilace, věrná ekologickému předsevzetí olympiády. To ostatně musí dodržovat i všechny další zúčastněné firmy, včetně těch nějvětších potravinářských gigantů.

I červená věž se trochu zelená

115 metrů vysoká věž ArcelorMittal Orbit.

Rozporuplné reakce vyvolává 115 metrů vysoká ocelová věž, která areálu vévodí. Dílo sochaře Anishe Kapoora, které je sochou i rozhlednou zároveň, nabízí krásný výhled do okolí. Z velké části jeho rozpočet uhradil indický podnikatel Lakhsmi Mittal, a za jeho 20 milionů liber nese věž jméno společnosti -ArcelorMittal Orbit. Tři miliony potom uhradila britská vláda. V duchu udržitelnosti olympiády je Orbit částečně postaven z recyklovaného šrotu a také tato stavba dokládá, že to Britové myslí vážně s myšlenkou, aby olympiáda vstoupila do dějin jako „nejzeleněší“ v historii.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!