Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na středním můstku dolétl nejdál Stoch, Češi se do desítky nevešli

Sport

  20:24
Co nezvládl jeho legendární předchůdce Adam Malysz, to dokázal Kamil Stoch. Polský skokan na lyžích suverénně ovládl na olympijských hrách v Soči závod na středním můstku před Slovincem Peterem Prevcem a Andersem Bardalem z Norska. Z Čechů byl nejlepší na 16. místě Roman Koudelka.

Polský vítěz na středním můstku Kamil Stoch foto: Reuters

Polsko jásá, po senzačním s šťastném vítězství Wojciecha Fortuny v Sapporu 1972 slaví ve svém oblíbeném odvětví druhé olympijské zlato. Během Malyszovy éry se skoky pobláznění fanoušci triumfu nedočkali, byť jejich miláček získal na OH hned čtyři medaile. Jejich sny naplnil až Stoch, nástupce charizmatického hrdiny s knírkem.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

A dokázal to s neuvěřitelnou převahou. Lídr Světového poháru na můstku HS-106 v Krásné Poljaně všem ulétl už v prvním kole a ve finále náskok navýšil na propastných 12,7 bodů. Prevc se na stříbrný stupínek posunul před úřadujícího světového šampiona na středním můstku Bardala vydařeným druhým skokem.

Koudelka, kterého polovinu sezony soužily zdravotní trable, potvrdil stoupající formu. Už jeho první pokus byl slušný, ale rozjížděl se z vyššího nájezdu předtím, než kvůli proměnlivému větru začalo šachování s bodovými bonusy a odpočty. Ve druhém kole si pak polepšil o osm příček.

Další dva Češi ve finále se naopak pořadím propadali: Jakub Janda obsadil 19. pozici, Jan Matura byl 23. Mimo finále zůstal 46. Jakub Hlava.

Zklamáním skončil závod pro Rakušany, hvězdní Gregor Schlierenzauer a Thomas Morgenstern se nevešli do elitní desítky, vítěz Turné Thomas Diethart a další mladík a vítěz kvalifikace Michael Hayboeck se seřadili na čtvrtém a pátém místě.

Neuspěl ani Švýcar Simon Ammann, nerozšířil tak unikátní sbírku čtyř zlatých medailí, které posbíral v individuálních závodech v Salt Lake City 2002 a Vancouveru 2010.

Nejlepší německé umístění zaznamenal šestý Andreas Wellinger, jeho krajan a jeden ze spolufavoritů Severin Freund upadl. Jedenačtyřicetiletý Japonec Noriaki Kasai obsadil při svém sedmé účasti na OH osmou příčku.

Autoři: