Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nadal se stalo olympijským vítězem

Australian Open

  15:38
PEKING - Španělský tenista Rafael Nadal získal zlatou olympijskou medaili ve dvouhře. Šampion z Roland Garros a Wimbledonu, který se v pondělí stane světovou jedničkou, v dnešním finále v Pekingu porazil 6:3, 7:6 a 6:3 Chilana Fernanda Gonzaleze.

Nadal potvrdil pozici světové jedničky. foto: ČTK

Ten k bronzu z Atén přidal tentokrát stříbro. Gonzalez má kompletní medailovou sbírku z olympiády, protože před čtyřmi lety získal společně s Nicolasem Massuem ještě zlato ve čtyřhře.

Nadal vstoupil do finále lépe než jeho soupeř a rychle se ujal vedení 2:0. První set dovedl k vítězství 6:3, ale druhá sada byla dlouho vyrovnaná.

Finalista Australian Open z roku 2007 Gonzalez měl za stavu 6:5 dokonce dva setboly při servisu soupeře, ale ani jeden nevyužil a zápas se definitivně zlomil na stranu favorizovaného Španěla. Zkrácenou hru rodák z Mallorky vyhrál 7:2 a ve třetí sadě se dostal do vedení 4:1. V sedmém gamu mohl Gonzalez smazat ztrátu brejku, šanci však znovu nevyužil.

Naopak vzápětí čelil při vlastním servisu třem mečbolům, a i když je dokázal odvrátit, Nadal mu při dalším podání už nedal šanci. Španělský tenista dlouho považovaný jen za fenomenálního antukáře tak vyhrál velký turnaj i na tvrdém povrchu. Po čtyřech titulech z Roland Garros a letošním prvním úspěchu na wimbledonské trávě uspěl také na betonu.

Výsledek:

Muži:

Dvouhra - finále:

Nadal (2-Šp.) - Gonzalez (12-Chile) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...