Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nejsem negr. Kontroverzní gesto olympijského šampiona obletělo svět

Bylo to gesto, které obletělo celý svět. Desítky milionů Američanů se cítily uraženy, další desítky milionů ale tleskaly. Od tichého vyjádření protestu Afroameričanů na stupních vítězů olympijských sprinterů ve středu uplynulo 45 let.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

30. 10. 2013 17:35
To heslo znělo:

"Podporuji Černé Pantery!" Teroristickou organizaci, kterou spojovalo ono gesto. Vyloučili je právem.

0 0
možnosti

24. 10. 2013 13:39
Ukázka dvojího metru MOV - černoši protestující proti

diskriminaci byli vyloučeni, Čáslavská s rovněž politickým gestem oslavována.

0 0
možnosti

23. 10. 2013 21:49
poznamka

No tenkrat jsme mei jen negativni spravy o USA a toto hodne lidi u nas presvetsilo, jakou tam maji svobodu. na takovy protest by si ve vetsine sveta nikdo nemohl ani pomyslet a kdyz, tak by nasledoval kruty trest.

0 0
možnosti

23. 10. 2013 21:56
Re: poznamka

Tenkrat me samozrejme ani ve snu nenapadlo, ze by se USA mohli nekdy snizit k diskriminaci belochu na zaklade jejich rasy. Vyvoj se zdal, ze vede k odstraneni diskriminace.

0 0
možnosti

C. Sangrail

22. 10. 2013 11:29
Lidovky, dělejte svou práci

Píšete tu: "Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus a neplacená reklama." Pokud vulgarismy a rasismus jsou pro Lidovky opravdu nepřijatelné, nevím, co tu pohledávají příspěvky pánů Křivana, Urbana a Šulce.

0 0
možnosti

4. 11. 2013 6:28
Re: Lidovky, dělejte svou práci

hmmm zato vase prispevky, jakozto xenofilniho pokrytce, by mely byt tesany do kamene co? :)))

0 0
možnosti

17. 10. 2013 15:47
Pohled zpět

Na olimpijských hrách se nesmí propagovat žádná politická hnutí. Toto gesto byl znak odporu černošké násilné skupiny. Jméno už nevím. Rok 1968 nepřinesl světu nic pozitivního.

0 0
možnosti

C. Sangrail

22. 10. 2013 11:24
Re: Pohled zpět

Pokud se narodíte jako černoch do rasistické bílé společnosti, která vás omezuje ve všech oblastech života kromě sportu a jazzu a dokonce vám vyhrazuje zvláštní sedadla v autobusech, a pokud na tuto situaci veřejně upozorníte, je to "politické gesto"? Nebo lépe řečeno, je takové upozorňování na OH nežádoucí, protože je "politické"? Nebo prostě proto, že se někomu nehodí do krámu? Připomíná mi to dnešní hysterické reakce na pochody gayů a lesbiček: pokud se homosexuálové přihlásí o svá práva, hned jsou odbýváni jako "militantní hnutí".

Mimochodem, olympijské hry se píší s "y". To by příslušník nadřazené rasy (za toho se soudě podle vašeho příspěvku asi považujete) měl vědět.

0 0
možnosti

16. 10. 2013 20:49
Ale jo, negr znamenalo a znamená

totéž co česky černoch. Pochází z latiny. V Trieru je stavba zvaná Porta Negra.  Černá brána, stavěli ji Římani. Mark Twain toto krásné slovo negr hodně používal.

0 0
možnosti

C. Sangrail

16. 10. 2013 21:16
Re: Ale jo, negr znamenalo a znamená

Takže asi doporučujete slovo "negr" zvesela používat, že? Proč mě to zrovna od vás vůbec nepřekvapuje? Kdybyste se trochu zabýval jazykovědou, věděl byste, že slovo nezískává význam pouze etymologií, ale také během své dlouhé existence v ústech a myslích lidí, takže pokud slovo "negr" v českém kulturním okruhu získalo negativní přídech, tak ho prostě má. Chcete-li to slovo používat jako neutrální, hodně to o vás vypovídá, minimálně tolik, co vaše ostatní fašistické příspěvky.

0 0
možnosti

16. 10. 2013 19:20
Olympijské hry

jsou dnes jen marketingovým humbukem a velkým byznysem. OH jsou jen obchodní značka pro autorská práva na obrovský reklamní kolotoč. Jen a pouze smradlavé prachy, které se halí do hávu krásnného sportovního klání "mezi národy". Vrcholový sport nemá dnes s ideály sportu - fair play, čest, odvaha, sebezapření... nic společného. Roli hraje profesionální technika, profesionální příprava (sport jako zaměstnání), lékařská příprava atd.

Sport má být prostě jen sport. Pro radost, pro boj a adrenalin, pro srovnání sil, pro překonání sebe sama. Pak je to sport.

Sport může být klidně i cirkus pro diváky - proč ne - prostě jen zábava pro každé gusto (jako třeba kameňák 4 nebo zápasy v bahně). Proti tomu nic nemám. Na blití je mi jen z toho bohulibého hávu, ve kterém se to snaží prodat (mír, láska, rovnost...) a kterým to rozhodně není. Takže, když někdo kouká na stryptýz, beru to, protože si to na nic nehraje. Z OH je mi na blití.

0 0
možnosti

16. 10. 2013 18:42
nejsmradlavějším znakem těch nahoře

je naprostá cyničnost a lež jako pracovní nástroj. Brundage nechal nacisty salutovat, ale protest černejch kritizoval, navíc snůškou lží a pokryteckých frází. Prostě póvl nejvyššího kalibru.

0 0
možnosti