Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nepodávejte si ruce, radí olympionikům lékař

Sport

  12:26
LONDÝN - Tradiční britská zdvořilost musí jít stranou. Kvůli úspěchu na domácích hrách v Londýně bude zhruba 550 britských olympioniků možná působit nevychovaně, přitom však bude pouze následovat rady šéfa lékařského týmu. Ten totiž doporučil, aby sportovci kvůli hrozbě infekce nepodávali ruku svým soupeřům, kolegům či při setkání s hodnostáři.

Japonec Yuzo Kanemaru a Brit Martyn Rooney si podávají ruku po běhu na 400 metrů na olympiádě v Pekingu foto: ČTK

Británie touží v Londýně po úspěchu a chce minimálně vyrovnat své čtvrté místo v hodnocení zemí z Pekingu. K naplnění tohoto cíle je pro sportovce mimořádně důležité zůstat zdraví.

A hlavní lékař Britské olympijské asociace (BOA) Ian McCurdie věří, že hygiena rukou může být tím hlavním rozdílovým prvkem mezi úspěchem a selháním. V rozhovoru pro agenturu AP McCurdie uvedl, že právě potřásání rukou může znamenat velký problém.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"Myslím, že není nic špatného na tom to doporučit," řekl k radě vyhnout se podávání rukou. "Mluvíme tady o minimalizaci rizika nemoci a optimalizaci odolnosti. A to je právě hygiena rukou. O tom to všechno je," dodal lékař britských olympioniků.

Se svým názorem neuspěl u zastánců tradiční etikety, kteří ho považují za přehnaný. "Je to přece normální anglický pozdrav. Je docela smutné, že lidé se bojí potřást si rukou kvůli obavě z šíření nemoci. Není to moc společenské. Když k vám někdo natáhne ruku a vy mu odmítnete podat svou kvůli obavám z hygieny, bude to vypadat hodně nezdvořile," uvedla specialistka na etiketu Liz Wyseová.

Autor: