Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nepřehlížejte čtverné skoky, zlobí se na rozhodčí Pljuščenko

Sport

  14:01
VANCOUVER - Jevgenij Pljuščenko sice vede po dnešním krátkém programu olympijskou soutěž krasobruslařů a udělal další krok k obhajobě turínského vítězství, ale cítí křivdu kvůli tomu, že vede před volnými jízdami jen s minimálním náskokem. I když jako jediný ze všech dokázal skočit čtverný skok.

Jevgenij Pljuščenko při volném programu. foto: Reuters

Pljuščenko se tak znovu nepřímo pustil do rozhodčích, kteří prý nízkým bodováním brzdí vývoj krasobruslení. "Rychlobruslení má nové rekordní časy, biatlon má nové časy, short track má nové časy. Jenom my jsme, myslím, zaspali," prohlásil po úterní jízdě Pljuščenko. Už v minulosti několikrát téma bonifikace čtverných skoků nakousl a vrátil se k němu při první příležitosti i na olympiádě, kde zatím s žurnalisty kvůli soustředění na závody nekomunikoval.

Ruské hvězdě se nelíbí, že před úřadujícím mistrem světa Evanem Lysackem a Japoncem Daitem Takahašim vede pouze díky zanedbatelnému rozdílu, elitní trio je srovnané v pouhých šesti desetinách bodu. "Přitom bez čtverných skoků to není pravé mužské krasobruslení," zlobil se Pljuščenko. V nedávné minulosti už popíchl i své konkurenty, kteří při jeho neúčasti vyhráli poslední dvě mistrovství světa, aniž by předvedli skok se čtyřmi otáčkami v letové fázi.

Rozhodčí podle něj krasobruslení vůbec nepomáhají, když za čtverné skoky nedávají výrazně vyšší známky. Tím podle něj jeho sport stagnuje. "V osmdesátých letech se skákaly dvojné skoky, pak trojité, trojité axely a nakonec čtverné. Ty jsem dělal už v roce 1994," kasal se trojnásobný mistr světa, který se letos vrátil mezi elitu po téměř čtyřleté pauze.

Jevgenij Pljuščenko při volném programu.

Pljuščenko sice od rozhodčích za své skoky dostal o něco vyšší známky než konkurence, ale rozdíl se téměř smazal tím, že Lysacek s Takahašim podle sudích měli lepší celkový projev a choreografii. Teď se spekuluje o tom, že rozhodčí před olympiádou ovlivnil e-mail od jejich amerického kolegy, aby evropským krasobruslařům dávali schválně nižší známky a upřednostnili zámořské a japonské reprezentanty.

Ruský šampion nebyl jediným závodníkem, kterému se hodnocení rozhodčích v úterý nepozdávalo. Také český talent Michal Březina v sobě dusil vztek, když zajel krátký program bez výraznější chyby a splnil všechny předepsané body, ale nakonec skončil až devátý se známkou 78,80 bodu.

Když Březina na tabuli uviděl body za své vystoupení, jen vzpurně zasalutoval a nakvašeně odešel do zákulisí. "Gesto bylo ve stylu: 'Tak si to rozhodujte a ahoj'. Ty známky se mi doteď nelíbí, ale já s tím nic neudělám. Po tom závodě mi tu jízdu docela znechutili," zlobil se Březina, který prý na lednovém ME v Estonsku zajel horší úvodní jízdu a paradoxně tam dostal o dva body víc.

Autor: