Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nový čínský problém: Sinice

Sport

  10:18
PEKING - Nejnovější čínská olympijská noční můra je zelená. Jmenuje se sinice a pokrývá třetinu mořské plochy, na níž by za měsíc a něco měli soupeřit o olympijské medaile nejlepší jachtaři na světě.

Místní se snaží rostlin zbavit. foto: ČTK

Ostatně ti už pro řasnatý porost na hladině mají spoustu vlastních
jmen - blob, koberec, trávník, ale především vážný problém, píše dnes agentura AP.


"Bereme to skoro jako pevnou zemi," říká Carrie Howeová z tříčlenného amerického týmu, která má na starosti odstraňování řasy z lodi. Při tréninku do té kaše musí sáhnout třikrát až čtyřikrát za hodinu, aby sundala sinice z kormidla. A když se řasa nachytá na vlečné lano lodi, říkají s kolegy, že zas chytli "toho psa".

Pojmenovali ho Hickory.


Čínští oficiální činitelé se snaží ze všech sil, aby sinice zmizely. Do ručního sbírání se zapojily stovky vojáků a na deset tisíc civilistů. Na moři je stahuje do sítí více než 1200 rybářských a jiných lodí, jejichž posádky se široce usmívají na novináře a ukazují jim z prstů véčko  a znamení vítězství. "Musíme všichni sbírat," říká mladičká Kao Šao-fan z místního masážního salónu, která spolu se svými kolegyněmi cpe řasy do igelitových pytlů. "Tohle je nejhorší, jaké to tu kdy bylo."

Čínští představitelé slíbili na středeční tiskové konferenci, že před zahájením jachtařských soutěží bude oblast vyčleněná pro olympijské zápolení, tedy celých 50 čtverečních kilometrů, bez sinic. "Nemáme jinou možnost, záložní jachtařské závodiště není," řekl Čchü Čchun, který za jachtařské soutěže zodpovídá. Jachtařské týmy přitom už vědí, že Čching-tao, kouzelný přístav na čínském
východním pobřeží, který je známý pivem značky Tsingtao, bude těžkým oříškem. Vítr je slabší, než by bylo ideální. Proud je naopak silnější. A občas padne mlha jako kaše, která nedovolí lodím vyplout.

A teď ještě sinice, které se poprvé objevily v květnu, aby se v poslední době rozlezly do kilometrových pásů. Čínští oficiální činitelé i někteří odborníci jejich rychlý růst připisují kombinaci faktorů včetně teplejšího moře, jižních větrů a rozšíření "exotického" kmene řas. Ale Wang Li-čching, profesor námořní biologie z Šanghajské univerzity, soudí, že růst sinic může být způsoben znečištěním, kvůli němuž je ve vodě nadbytek živin, které řasám a sinicím umožňují růst abnormálním tempem.

Některé pruhy řas začaly páchnout. A tři desítky olympijských týmů, které už v Čching-tao trénují, se radši připravují na možnost, že sinice do olympiády nezmizí. "Všichni jsou trochu skeptičtí, jak je asi dostanou pryč," říká Howeová.


Čínští oficiální činitelé sázejí na hrdost místních obyvatel - už se prý
povedlo sesbírat 170 tun. Problém ale je, že se podle některých trenérů zelený porost rychle vrací zpátky.

Autor: