Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Srazí trpaslík obra? Šanci na pořadatelství OH má kazašské Almaty

Asie

  17:30aktualizováno  17:45
PRAHA - Zajímavá dvojice vykrystalizovala v souboji o pořadatele zimních olympijských her v roce 2022. Favorizovanou čínskou megalopoli Peking, která má zkušenost s letními hrami v roce 2008, při finálové volbě vyzve kazašské město Almaty. A rozhodně prý není bez šance.

Západní část pohoří Ťan-Šan, která zasahuje do Kazachstánu. foto: www.wikipedia.com

Mezinárodní olympijský výbor o pořadateli Her v roce 2022 rozhodne na svém zasedání v Malajsii příští týden.

Pokud uspěje Peking, stane se prvním městem v historii, které uspořádá letní i zimní olympijské hry. Vítězství Pekingu by také znamenalo, že se největší multi-sportovní akce uskuteční planety potřetí za sebou v Asii - zimní hry 2018 hostí jihokorejský Pchjongčchang, letní olympiáda v roce 2020 se pak uskuteční v Tokyu.

Zimní olympijské hry. Ilustrační foto.

Peking se bude 31. července snažit více než 100 delegátů MOV přesvědčit o tom, že právě zkušenost z letních her před 7 lety a připravenost čínského velkoměsta by měla rozhodnout. A Almaty si dobře uvědomují, kdo je tu outsider.

Další marný boj východní Evropy? Budapešť chce pořádat olympijské hry

„Soupeříme s majestátním Pekingem, který se pyšní ekonomickým růstem i impozantními stavbami jako je právě olympijské „Ptačí hnízdo“. Upřímně, myslím, že nemáme šanci,“ hodnotil konzultant pořadatelského města Almaty Terrence Burns.

Situace pro kazašské město nemusí být ale tak ztracená. Mezi jeho nesporné výhody patří například fakt, že Almaty (dříve Alma-Ata) bývalo lyžařským střediskem. Malebné záběry majestátního pohoří Ťan-Šan tyčícího se za městem se spoustou čerstvého přírodního sněhu oslnily delegáty MOV už nyní. Za to v Pekingu by lyžaři museli dojíždět cca 180 kilometrů za město a čínští organizátoři počítají převážně s umělým sněhem.

Almaty navíc také není úplně bez olympijských zkušeností. V roce 2011 uspořádalo Zimní asijské hry a v roce 2017 přivítá Zimní univerziádu. 

Rozhodne politika „umírněných investic?“

Zatímco Peking v poslední době čelí několika korupčním aférám spojeným s ministrem sportu a probíhajícímu vyšetřování, Kazachstán se v oficiálních materiálech pyšní finanční nezávislostí díky velkým zásobám ropy, zemního plynu, zlata či uranu. A navíc na rozdíl od Pekingu, kde bude nutné veškerá zimní sportoviště vybudovat „na zelené louce“ a přesvědčit běžné Číňany o tom, že i jejich země může být lyžařskou velmocí, plánuje Almaty pouze „oživení funkčního zimního střediska“.

To může mít velký vliv na rozhodování MOV, který pro organizaci budoucích olympijských her vyhlásil politiku „umírněnějších investic“.

3x3 i triky v písku. Budou nové sporty z Baku i na olympiádě?

Ať vyhraje Čína, nebo Kazachstán, bude to další voda na mlýn kritikům porušování lidských práv. Vždyť poslední olympiády, to jsou samé země dlouhodobě lidská práva potlačující: Čína (Peking 2008), Rusko (Soči 2014) i Ázerbajdžán (EH 2015 v Baku) jsou neustále v hledáčku lidskoprávních organizací kvůli diskriminaci národnostních i sexuálních menšin či potírání politické opozice. A Kazachstán v tomto směru nijak nezaostává, podle Minkyho Wordena z Human Rights Watch v této středoasijské zemi neexistuje svoboda médií a velice časté jsou zde útoky proti homosexuálům.

„Ať to bude Čína nebo Kazachstán, kdo dostane tu čest pořádat olympiádu, bude to pro MOV extrémně důležitý test na cestě zlepšování lidskoprávní situace ve světě,“ zhodnotil volbu Minky Worden. 

Propagační video „Almaty 2022“:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!