Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Odpadky, splašky, výkaly. Rio nesplnilo slib o čistotě vody, píše New York Times

Sport

  16:30
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Brazilská vláda před sedmi lety slíbila, že do začátku olympijských her zbaví znečištění moře a slavné pláže města Rio de Janeiro. Pár dní před zahájením olympiády se ale záliv Guanabara dál topí v odpadcích a do moře proudí splašky. Ekologové a vědci dokonce tvrdí, že voda u břehů Ria de Janeiro je ještě špinavější, než se doposud myslelo.

Moře poblíž Ria páchne, organizátoři nesplnili slib, že jej vyčistí. foto: ČTK/AP

Stav vody vzbuzuje obavy především u účastníků soutěží ve vodních sportech, z nichž část bude probíhat právě v zálivu Guanabara, píše list The New York Times.

Nedávné testy provedené vládou a nezávislými experty odhalily v řadě vodních zdrojů města množství patogenů, od rotavirů, které mohou způsobit průjem a zvracení, až po „superbakterie“ odolné vůči lékům, jež mohou být smrtelné pro lidi s oslabeným imunitním systémem.

Experti z federální univerzity v Riu de Janeiro zjistili, že značně znečištěné jsou i pláže luxusních čtvrtí Ipanema a Leblon, kde se předpokládá, že se bude část z půlmilionu očekávaných návštěvníků her bavit v době mezi sportovními soutěžemi.

„Sportovci ze všech zemí budou doslova plavat v lidských výkalech a riskují, že kvůli mikroorganismům přítomným ve vodě onemocní,“ prohlásil dětský lékař Daniel Becker, který působí v místních chudinských čtvrtích.

Brazilští vládní úředníci a Mezinárodní olympijský výbor připouštějí, že na mnoha místech ve městě je voda skutečně špinavá.

Tvrdí však, že v oblastech, kde budou sportovci soutěžit - jako jsou vody u pláže Copacabana, kde se budou konat plavecké závody - splňují bezpečnostní normy Světové zdravotnické organizace.

A i místa s větším množstvím lidských výkalů, jako záliv Guanabara, představují pro sportovce jen minimální riziko, protože jimi závodníci budou pouze proplouvat na jachtách či na windsurfingových prknech a budou tak s potenciálním znečištěním vody v kontaktu jen omezeně, dodává vláda v Brasílii a MOV.

Olympijští činitelé nicméně museli přiznat, že se jim v uplynulých letech nepovedlo vyřešit jádro celého problému. Velká část splašků a odpadků, které vyprodukuje 12 milionů obyvatel regionu, dál proudí do moře a dalších vodních zdrojů Ria de Janeiro.

„Naším největším ekologickým problémem jsou základní hygienická opatření,“ uvedl nejvyšší představitel pro oblast ochrany životního prostředí v Riu de Janeiro André Correa. „Olympijské hry na to upozornily,“ dodal.

Zahraniční sportovci připravující se na olympiádu již dlouhou dobu vyjadřují obavy, že by nemoci šířené znečištěnou vodou mohly zmařit jejich olympijské sny.

Vyšetřování provedené agenturou AP v loňském roce ukázalo, že některé viry způsobující nemoci přesahovaly v moři u Ria de Janeiro až 1,7milionkrát úroveň, která by na plážích v Jižní Kalifornii byla považována za nebezpečnou.

„Musíme myslet na to, abychom měli zavřenou pusu, když na nás stříká voda,“ prohlásila Afrodite Zegersová, členka nizozemského jachtařského týmu, který v zálivu Guanabara trénuje.

Některé sportovce, kteří se v Riu de Janeiro zúčastnili v posledních měsících různých soutěží, včetně španělského a rakouského jachtařského týmu, postihly zažívací potíže.

Při surfařské soutěži loni nakonec asi čtvrtina účastníků nemohla do závodu nastoupit kvůli nevolnosti a průjmu, uvedli organizátoři.

„Je to odporné,“ zlobí se trenér španělských jachtařek Nigel Cochrane. „Máme velké obavy.“ V žádosti o pořadatelství olympiády Brazílie v roce 2009 slíbila, že utratí čtyři miliardy dolarů, aby 80 procent splašků proudících do zálivu bylo ošetřeno v čističkách.

Nakonec však daly úřady města na tento účel pouze 170 milionů dolarů, což zdůvodnily rozpočtovou krizí.

Většina peněz, které jsou vyčleněny na hygienická opatření, jde na lodě sbírající odpadky z moře a na zařízení zachycující kal a odpad mířící do zálivu. Podle kritiků jde jen o kosmetická opatření.

„Snaží se zabránit proplutí velkých předmětů, jako jsou pohovky či mrtvá těla, ale místní řeky jsou plné splašků a bakterie a viry proudí skrz zábrany dál,“ uvedl Stelberto Soares, který se řešením katastrofálních hygienických podmínek města zabývá již tři desítky let.

Soares řekl, že se rozesmál, když slyšel slib místních úřadů, že problém s odpadními vodami do olympiády vyřeší.

Díky iniciativě mezinárodních dárců, kteří poskytli několik miliard dolarů, vzniklo v minulosti v Riu 35 zařízení na čištění odpadních vod, 800 kilometrů potrubí a 85 čerpadel, připomněl Soares.

Když je ale byl naposledy zkontrolovat, fungovala jen tři čerpadla a dvě čističky; zbytek byl opuštěný a většina se stala obětí vandalů. „V Brazílii zaváděním hygienických opatření volební hlasy nezískáte,“ vysvětlil.

Pětačtyřicetiletý rybář Romario Monteiro, který strávil celý dosavadní život lovem v zálivu Guanabara, si vzpomíná, že jeho vody bývaly kdysi průzračné a plné ryb.

Teď se mu často chytí do sítí víc odpadků než ryb. Jsou mezi nimi i televize, mrtví psi či delfíni, kteří uhynou po spolykání igelitových tašek.

Více než odpadky ho ale znepokojují pobřežní továrny, které vypouštějí do vody chemický odpad, a ropné tankery, které zde prý vyplachují nákladní prostor.

„Když rozkrojíte ryby, jejich útroby jsou černé od ropy a kalu. Ale my je umyjeme mýdlem a stejně je sníme,“ říká.

Autor: