Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na Lipně řádí i Samková. Olympijské parky táhnou, přilákaly desetitisíce lidí

Sport

  12:52
PRAHA - Každý ze čtyř olympijských parků v Česku navštívily od pátku již desetitisíce lidí. Vyplývá to z informací organizátorů. Na Lipně, v Plzni, Pardubicích a Ostravě mohou lidé sledovat hry i sami sportovat. Navíc uvidí naživo sportovní legendy a současné české vrcholové sportovce, program zpestřují koncerty a netradiční sporty.

Eva Samková v olympijském parku na Lipně. foto: ČOV

Parky se otevřely v pátek 5. srpna, kdy začala letní olympiáda v brazilském Riu de Janeiro, a uzavřou stejně jako hry 21. srpna. Třeba park u jihočeské přehrady Lipno již dnes překonal hranici 50.000 návštěvníků. Jubilejní návštěvnicí se stala byla Jana Legnerová z Chomutova, která přišla s manželem Miroslavem a dvěma dětmi. „Přijeli jsme právě kvůli Olympijskému parku a zdržíme se celý týden,“ řekla.

Sportovat se bude nejen v Riu. Na fanoušky čekají čtyři olympijské parky

Podobně populární je pardubický park, kam zavítalo zhruba 49.000 lidí. Na 20.000 návštěvníků přivítal Olympijský park v Ostravě a do plzeňského parku přišlo podle posledních informací z neděle přes 15.000 lidí.

V parcích mohou lidé sledovat přenosy z Ria nebo naživo různé sportovní exhibice. Například na Lipně uvidí v úterý stolního tenistu Petra Korbela a v pátek fotbalový zápas týmů sestavených stříbrnými medailisty z mistrovství Evropy v roce 1996 Pavlem Kukou a Karlem Poborským. Ale fandové nemusí být v olympijských parcích jen pasivními diváky. Na vlastní kůži si mohou vyzkoušet desítky sportů, a to nejen olympijských disciplín.

Kromě klasických sportů, jako je fotbal, kanoistika nebo různé atletické disciplíny, nabízí třeba program v Plzni wakeboarding - kombinaci vodního lyžování a surfování. V Pardubicích si zase lidé vyzkouší crossminton, což je mix squashe, badmintonu a tenisu bez sítě. Odvážní se mohou v Ostravě zúčastnit alternativy fotbalu v zorbovacích koulích a Lipno nabízí paddleboarding, jízdu po vodě na prkně podobném surfovému s pomocí pádla.

Paddleboarding do parku v Lipně přilákal i snowboardovou olympijskou vítězku ze Soči 2014 Evu Samkovou. Tu netradiční moderátor Vít Přindiš, mimo jiné český reprezentant ve vodní slalomu, vyzval k tomu, aby se vysvlékla do plavek. Jak to dopadlo, se můžete ve videu přesvědčit sami.

„V Lipně nad Vltavou je populární Škoda výzva, kde mohou návštěvníci absolvovat sprinterský závod na 50 metrů s profesionální časomírou a výsledkovou tabulí, nebo aréna stolního tenisu - tam je možnost hrát na stolech nejrůznějších tvarů,“ řekl ředitel lipenského sportovního programu Jan Plachý. V Ostravě mají lidé podle organizátorů velký zájem o atletické disciplíny na Masarykově náměstí. Mohou si tam například pod vedením odborníků vyzkoušet sprint, skok do dálky nebo hod koulí.

Vedle sportování je pro návštěvníky parků připraven kulturní program. Odstartovaly ho brazilské tance a následuje řada koncertů. Například v Pardubicích ale mohou lidé zamířit také na divadelní festival Pernštejn(l)ove na tamním zámku.

Autoři: ,