Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Olympijské šance Liou Sianga opět nepřežily ani rozběh

Sport

  12:29aktualizováno  16:10
LONDÝN - Čínský favorit běhu na 110 metrů překážek Liou Siang se v Londýně nedočká návratu na olympijský trůn. Šampion z Atén 2004 dnes v rozběhu zakopl hned o první překážku a skončil na zemi. Před čtyřmi lety při domácí olympiádě v Pekingu mu obhajobu znemožnilo zranění, kvůli kterému těsně před startem rozběhu opustil před šokovaným hledištěm stadion.

Liou Siang foto: Reuters

Do Londýna přijel devětadvacetiletý Liou Siang jako druhý muž letošních tabulek, poté co po pěti letech dokázal opět prolomit hranici 13 sekund (12,97). S neregulérní podporou větru dokonce v červnu v Eugene vyrovnal světový rekord 12,87.

V generálce na olympijské hry v polovině července při Diamantové lize v Londýně se bez problémů kvalifikoval do finále, v něm ale neběžel, údajně kvůli problémům se zády. Do rozběhu na olympijských hrách nastoupil se zatejpovanou pravou achilovkou, která v minulosti představovala zdroj jeho vleklých zdravotních potíží. První vyšetření po nešťastné kolizi prý ukazují na to, že má ve šlaše znovu trhlinu.

"Jedná se o to samé zranění, které měl v Pekingu. Měl v minulých letech tu nejlepší možnou lékařskou péči, ale ze zranění achilovky se člověk nikdy zcela nevyléčí," řekl na tiskové konferenci šéf čínského atletického týmu Feng Šu-jung.

Liou Siang na stadionu po pádu už na pravou nohu nedošlápl, podél trati přeskákal celou rovinku do cílového prostoru po levé noze. Do nitra stadionu pak zamířil na vozíku, na který mu pomohli soupeři.

V rozbězích byl nejrychlejší papírový favorit disciplíny Aries Merritt. Lídr letošních světových tabulek z USA dosáhl času 13,07. Čínského soupeře litoval. "Hrozné. Že se tohle stane jednomu z nejlepších překážkářů historie, je prostě tragédie," řekl. "Když v závodě trefíte překážku, tak už je prakticky nemožné to napravit. Je smůla, že se to stalo zrovna jemu, protože jsem se těšil, jak si zazávodíme," dodal Merritt.

Autoři: ,