Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Olympijský hokej ze Soči odvysílá ČT, Nova jí práva prodala

Karjala Cup

  16:10
Poprvé v historii měla olympijský hokej vysílat komerční televize. Nova se ale velkého projektu pár měsíců před startem turnaje v Soči nakonec vzdala. A nyní se potvrdily spekulace, že ho diváci uvidí opět v České televizi.
Hokejové mistrovství světa v televizi - ilustrační foto

Hokejové mistrovství světa v televizi - ilustrační foto foto: Foto Shutterstock, koláž Šimon LNLidové noviny

"Získali jsme vysílací práva na olympijský hokej ze Soči. Paletu všech sportů tak doplňujeme o nejsledovanější odvětví," píše na stránkách České televize, která bude mít navíc poprvé studio přímo v dějišti her. A to hned naproti vstupu do olympijského parku.

Nova přitom o olympijský hokej mocně stála a před více než rokem předložila v obálkové soutěži nejlepší nabídku ze všech. Jenže po zásadní změně ve vedení společnosti se začalo šetřit.

Nominace

Nejpozději poslední den roku 2013 měly být známy soupisky pro hokejový turnaj v Soči. Ale situace se mění. Server hokej.cz citoval šéfa ruského hokeje Vladislava Treťjaka s tím, že „do 30. prosince musejí svazy nahlásit jména jen 15 hráčů, řešení odpovídá dohodám mezi NHL a IIHF“. Vzniklo tak kompromisní řešení, zbytek hráčů pro olympijský turnaj by trenéři donominovali až v lednu. Podle listu Aftonbladet s touto iniciativou přišel na Karjala Cupu český generální manažer Slavomír Lener.

Celé přípravy na obří akci, které trvaly přes půl roku a které mohly televizi zbavit nálepky "těch, co neumí dělat hokej" z éry Václava Tittelbacha, tak přišly vniveč.

To, že vysílání po Nově převzala právě Česká televize, není žádné velké překvapení: začalo se o tom mluvit ihned v okamžiku, kdy se projektu nejsledovanější stanice v Česku vzdala.

A ačkoli jde o změnu narychlo, na kvalitě přenosů se to nejspíš nepromítne. ČT je totiž na přenosy z olympiády zvyklá, v téhle oblasti má výsadní postavení. Poprvé olympijský hokej vysílala už v roce 1956 z italské Cortiny d'Ampezzo a chyběla jen na akcích v letech 1960 a 1980.

"Podařilo se nám uspořit nějaké finance, takže pro nás není olympiáda zatížením. Náš štáb je navíc natolik zkušený, že to určitě zvládne i takhle narychlo," řekl výkonný ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský.

Fanoušci uvidí všechny hokejové přenosy ze Soči (včetně sledge hokeje). Ty méně atraktivní na ČT2, ty nejlepší na ČT Sport. Olympijským studiem budou provázet Jaromír Bosák a Barbora Černošková. Hokejový turnaj začne 12. února zápasem českého týmu se Švédskem.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.