Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pojede Sáblíková do Ria jako ‚turista‘? Ve hře je možnost arbitráže přímo na hrách

Sport

  9:00
PRAHA - Martina Sáblíková možná odletí do Ria de Janeiro v rámci snahy o její zařazení do olympijské časovky alespoň jako "turistka". Český olympijský výbor spolu s cyklistickým svazem chtějí bojovat do poslední chvíle a je možné, že se o brazilském startu trojnásobné olympijské vítězky v rychlobruslení bude rozhodovat až u sportovní arbitráže přímo v Riu.

Martina Sáblíková na mistrovství republiky. foto: ČTK

„Jsem připraveni za Martinu bojovat, dokud to půjde, a pokud bude promile možnosti, tak to chceme využít,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval po dnešním schválení olympijské nominace do Ria, v které jméno Sáblíkové nemohlo figurovat.

Úspěšná rychlobruslařka se domnívala, že si devátým místem v redukovaném pořadí časovky na loňském mistrovství světa zajistila olympijský start. Při zveřejnění kvalifikovaných zemí však vyšlo najevo, že ČR žádné účastnické místo nezískala. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

Český olympijský výbor kauzu spolu s cyklistickým svazem řeší a případu se ujal expert na sportovní právo Jan Šťovíček. „Komunikace probíhá stále na úrovni Českého svazu cyklistiky a mezinárodní cyklistické federace. Ukázalo se, že volné místo na časovku je, nicméně mezinárodní cyklistická federace zároveň řekla, že nepočítají s tím, že ho přidělí České republice,“ informoval Kejval o vývoji kauzy.

Šťovíček podle Kejvala z pověření Českého svazu cyklistiky navrhl mezinárodní federaci UCI, aby proběhlo zkrácené řízení a byl zvolen nezávislý arbitr. „Každým dnem očekáváme informace ze strany UCI. Pokud nedojde k dohodě, zkusíme požádat o divokou kartu Mezinárodní olympijský výbor,“ řekl Kejval.

Poslední možností by bylo slyšení ve zkráceném řízení u Mezinárodní sportovní arbitráže. To by se konalo přímo v Riu. „Což by bylo nesmírně psychicky náročné a emotivní pro Martinu a záleží, jestli tuhle velmi nejistou anabázi bude ochotna podstoupit,“ řekl Kejval.

Pokud by na to Sáblíková přistoupila, letěla by do Ria jako turistka, jelikož by nesměla bydlet v olympijské vesnici. „V tom případě by byly komplikace z hlediska zajištění tréninku, ale v současné době to řešíme, a pokud projeví zájem bojovat, dáme jí maximální podporu,“ řekl Kejval.

Za Sáblíkovou se v dopise pro šéfa Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha postavil i prezident Miloš Zeman, který při schvalování nominace kritizoval svaz cyklistiky za neschopnost. „Pan prezident má na kritiku právo, ale Český svaz cyklistiky nepochybil. Udělali jsme vše, aby Martina na olympiádě startovala, a nadále činíme další kroky,“ řekl šéf svazu Marián Štetina.

Autoři: ,