Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Polská královna Wlodarczyková překonala svůj vlastní světový rekord a nadále vládne kladivu

Sport

  17:18
Rio de Janeiro/Praha - Již třetí světový rekord v atletických soutěží na olympijských hrách v Riu de Janeiro padl zásluhou kladivářky Anity Wlodarczykové. Polská favoritka třetím pokusem hodila 82,29 metru a ke svému historickému maximu z loňského mítinku ve Wladyslawowu přidala jeden metr a 21 centimetrů.

Anita Wlodarczyková pokořila svůj vlastní světový rekord. foto: Reuters

Dosavadní rekord překonala Wlodarczyková ve finále ještě jednou, v páté sérii předvedla výkon 81,74 metru. Jednatřicetiletá Polka soutěž kladivářek jasně ovládla. Druhou Číňanku Čang Wen-siou porazila o pět a půl metru a vylepšila stříbro z Londýna. Bronz vybojovala v britském rekordu 74,54 metru Sophie Hitchonová.

Král Bolt opět zničil na stovce Gatlina. Světový rekord předvedl čtvrtkař Van Niekerk

Wlodarczyková překonala světový rekord popáté v kariéře. V Riu to před ní dokázali o den dříve jihoafrický čtvrtkař Wayde Van Niekerk a hned v úvodní den atletického programu Etiopanka Almaz Ayanaová v běhu na 10.000 metrů.

Světový rekord byl v pondělí v ohrožení také v běhu žen na 3000 metrů překážek, v němž zvítězila Ruth Jebetová z Bahrajnu v druhém nejlepším čase historie 8:59,75 minuty. Devatenáctiletá rodačka z Keni vylepšila o 22 setin vlastní letošní světové maximum a za nejlepším výkonem historie Rusky Gulnary Galkinové z olympijských her v Pekingu zaostala o necelou sekundu. Druhou Keňanku Hyvin Jepkemoiovou předčila juniorská mistryně světa o více než sedm sekund.

Autor: