Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pozemní hokejistky podpořily kolegy. Svlékly se

Sport

  7:30
PRAHA - Už se jim to blíží. Cítí historickou šanci, chtějí po ní sáhnout a naplnit svůj olympijský sen. Vedle basketbalistek živí z českých kolektivních sportů naději na účast v Londýně už jen pozemní hokejisté – 20. dubna odletí do Japonska, kde je čeká kvalifikační turnaj.

Kalendář českých pozemních hokejistek foto: Lucie Žemberyová pro Erasport.cz

Pozemní hokej z české kotliny na olympijských hrách? Vypadá to jako troufalost. Už jen pamětník opráší vzpomínky na jediný úspěch tohoto odvětví pod pěti kruhy. Z Moskvy 1980 přivezl tým československých žen stříbro.

Aspoň se na hry probít, to by byla fantazie. Parta chlapů kolem reprezentačního trenéra Michala Tomse tím žije. Naděje ožila loni v srpnu na Ukrajině, kde tým ovládl mistrovství Evropy divize B. Tím si zajistil účast v osmičlenném ME 2013 i v olympijské kvalifikaci.

ČTĚTE TAKÉ

Vyvstal ale problém. Původně počítali, že turnaj budou hrát v Belgii. Ta ale postoupila do Londýna z áčka ME přímo a jim bylo určeno Japonsko. Bylo třeba sehnat 1,5 milionu korun na cestu a pobyt, a stejně tolik na kvalitní přípravu.

„Naštěstí se to podařilo vyřešit. Polovinu peněz nám poskytlo ministerstvo školství, pomohl ČOV, taky jsme si sehnali dva nové sponzory,“ líčí brankář a kapitán týmu Filip Neusser. Přispěly i jejich kolegyně, reprezentační pozemkářky. Aby je finančně podpořily, nafotily odvážný kalendář. „Já byl zprvu skeptický, ale kalendář se prodával dobře a vyneslo to přes sto tisíc. Děvčatům patří velký dík,“ nezapomíná Neusser.

Stříbrný impulz

V lednu se navíc mužstvo dočkalo dalšího povzbuzení – na halovém mistrovství Evropy v Německu získalo historické stříbrné medaile. „To byla ohromná injekce. Kluci vzali přípravu strašně zodpovědně, mančaft je vůbec nejsilnější, jaký kdy reprezentace měla,“ říká trenér Toms.

Ve městě Kakamigahara si jeho svěřenci hodlají vyšlápnout hned na několik favoritů. Většina soupeřů je totiž na světovém žebříčku před Čechy – Japonsko, Čína, Jižní Afrika a Rakousko (13., 14. 16. a 21. příčka). Česko je na 23. místě, papírově nejslabší je Brazílie. Z turnaje postoupí jen vítěz.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!