Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Do demokratického světa kolektivní vina nepatří, nadšený nejsem, říká právník

Sport

  13:08aktualizováno  14:39
PRAHA - Podle českého právníka Jana Šťovíčka je rozhodnutí arbitráže CAS o vyloučení ruských atletů z olympijských her v Riu de Janeiro velmi závažným precedentem. Navíc velmi pravděpodobně výrazně ovlivní i verdikt Mezinárodního olympijského výboru, který bude v neděli řešit vyloučení kompletní ruské výpravy kvůli státem organizovanému dopingu.

Ruské chodkyně. foto: Reuters

„Tříčlenný panel měl velmi těžké rozhodování, protože proti sobě stály dva významné právní momenty. A to uplatnění principu kolektivní viny a druhý je boj proti systémovému dopingu,“ řekl Šťovíček v rozhovoru pro Českou televizi. „A rozhodnutí znamená, že je třeba bojovat proti systémovému dopingu i za cenu uplatnění kolektivní viny,“ dodal.

„Můžete to brát dvěma způsoby. Že došlo k očistě a nebudou tam startovat podezřelí sportovci,“ pokračoval Šťovíček. „Ale na druhou stranu jsou i další podezřelé země a je otazník, jak se v jiných zemích povedlo systémový doping vymítit,“ dodal odborník na sportovní právo.

„Je to zásadní rozhodnutí a zásadní precedens. Já z toho nadšený nejsem, protože nejsem zastáncem principu kolektivní viny. Do demokratického světa, právního státu a 21. století úplně nepatří,“ uvedl. „Ale soud se k němu přiklonil a bude to sloužit jako precedens i pro MOV, který má na stole kauzu vyloučení všech ruských sportovců z olympijských her,“ přidal.

Anna Čičerovová na Diamantové lize.
Tyčkařka Jelena Isinbajevová nebude mít šanci získat třetí olympijské zlato.

Podle Šťovíčka, který u CAS úspěšně zastupoval kanoistu Jana Štěrbu, cyklistu Romana Kreuzigera a v současnosti se snaží vybojovat start v časovce v Riu pro Martinu Sáblíkovou, byla rozhodující publikace zprávy nezávislé komise Světové antidopingové agentury WADA.

„Vyplynulo z ní zapojení agentů tajné služby a napojení na státní struktury. To byl zásadní důkaz pro soudní panel,“ uvedl Šťovíček. „Tlaky musely být obrovské, řeší to celý svět. Rusko je velmoc, ale rozhodčí se nenechali zviklat a rozhodli takto tvrdě,“ prohlásil.

Rusko by sice mohlo zkusit verdikt změnit žalobou u švýcarského federálního soudu, to je ale podle Šťovíčka nepravděpodobné. „Trvalo by to tak dlouho, že se o tom ani nedá uvažovat. Takže se to dá považovat za definitivní rozhodnutí,“ uvedl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!