Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Předposlední šanci na medaili má Záhrobská. Slalom je tady

Sport

  14:42
VANCOUVER - Lyžařka Šárka Záhrobská podřídila úspěchu ve slalomu, své parádní disciplíně, vše. Na medaili však na startu stojí dlouhá fronta zájemkyň.

Šárka Záhrobská. foto: Reuters

Když v roce 1984 Olga Charvátová získala na olympijských hrách v Sarajevu bronz ve sjezdu, ještě nebyla na světě. O šestadvacet let později se může Šárka Záhrobská slavné lyžařce vyrovnat, nebo ji dokonce překonat. To právě zásluhou rodačky z Benecka teď Česko může po téměř třech desetiletích snít sen o další medaili ze sjezdového lyžování.

VANCOUVER ON-LINE


Vždyť Záhrobská patří pro dnešní slalom ve Whistleru mezi favoritky. Seznam medailových uchazeček je však dlouhý. Nejvýš v něm stojí německé sestry Rieschovy, Rakušanky Schildová a Zettelová a Francouzka Aubertová.

Záhrobská svou sílu ukázala v listopadu při Světovém poháru v Aspenu, kdy za sebou nechala všechny soupeřky. I ve Whistleru naznačila, že je ve formě, když byla nejrychlejší ve slalomové části superkombinace. "Ta jízda měla všechno, co měla mít. Když se mi takhle povede v pátek, budu spokojená," řekla.

Šárka Záhrobská.

Dnešní slalom je pro ni vrcholem, jemuž podřizuje všechno. Dokonce se odhlásila z včerejšího druhého kola obřího slalomu, aby mohla trénovat. Na rozdíl od některých jiných favoritek. Například Rakušanka Kathrin Zettelová nebo Němka Maria Rieschová si dělaly zálusk i na medaili v obřím slalomu.

Starší ze sester Rieschových už ve Vancouveru získala zlato za kombinaci, ve slalomu sice vede celkové pořadí Světového poháru, ale vyhrát dokázala jen v úvodním závodě seriálu v Levi. V jejích stopách už vykročila i o tři roky mladší Susanne a dvakrát se postavila na bronzový stupínek. Maria by si přála, aby tam v pátek stály obě jako v prosinci v Aare. "A pak už mi bude jedno, která z nás bude výš," řekla největší německá slalomová naděje.

Ve hře je i zraněná Vonnová
S nadějemi na rozšíření medailové kolekce půjde na trať i americká hvězda Lindsey Vonnová. Ta si sice při pádu ve středečním obřím slalomu zlomila malíček, ale rychle rozptýlila pochybnosti o tom, zda se dnes postaví na start.

Šárká Záhrobská na olympijské trati.

"Tělo je v pořádku. Jsem jen trochu zklamaná," řekla Američanka, která už ukořistila dvě medaile – zlato za sjezd a bronz za super-G.
Slalom začne dnes v 19.30 SEČ, druhé kolo je na programu o tři a půl hodiny později. Meteorologové předpovídají déšť. "Je to škoda, ale je to pro všechny stejné. Snad se podaří svah preparovat, aby byla trať kvalitní," řekla Záhrobská.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...