Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pro sport je to vlastně dobrá zpráva, říká o ruském dopingu předseda ČOV

Sport

  18:24aktualizováno  18:44
PRAHA - Ráno v Lausanne snídal s Dickem Poundem, bývalým předsedou Mezinárodní antidopingové agentury WADA, potom se zúčastnil jednání marketingové komise Mezinárodního olympijského výboru, jejímž je členem. A ve tři odpoledne, kdy Dick Pound začal na tiskové konferenci v Ženevě vynášet na světlo denní závěry z vyšetřování WADA o organizovaném dopingu v ruské atletice, už Jiří Kejval, předseda ČOV, vystupoval v Praze z letadla.

Jiří Kejval, předseda ČOV. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Co znamenají poslední zjištění a doporučení WADA pro sport?
Ty skutečnosti jsou na jednu stranu nepříjemné a znepokojující, ale pro sport je to vlastně dobrá zpráva. Vypadá to, že se podařilo odhalit systém v podvádění, což znamená, že kontrolní mechanismy fungují.

Je to ale také voda na mlýn těm, kteří tvrdí, že každý vrcholový sportovec je poznamenaný nějakým dopingem...
To nepochybně, já to tak ale neberu, protože to tak rozhodně není. Také proto tvrdím, že je to vlastně to nejlepší, co sport mohlo potkat.

Myslíte, že návrh vyloučit všechny ruské atlety ze všech soutěží včetně olympijských her, může projít?
Dick Pound mi řekl, že by bylo naivní domnívat se, že to všechno není součástí systému, o kterém minimálně ví, anebo ho dokonce podporuje ruská vláda, případně jiné oficiální ruské struktury. Ale tomu vyloučení z her bych se divil, protože MOV funguje na základě principu, v němž je jedním z bodů ochrana čistých sportovců. Jednoznačně nevěřím tomu, že by v Rusku dopovali všichni sportovci, ani všichni atleti, takový by ten systém rozhodně nebyl.

Takže by bylo jednoduché odsoudit šmahem všechny atlety?
To by bylo strašně jednoduché. Tudíž zmíněné vyloučení nepovažuji za pravděpodobný scénář.

Jaké tresty byste navrhoval vy?
Sportovce považuji spíše za oběti tohoto systému, oni si zakázané podpůrné prostředky určitě sami neshánějí a neindikují, jsou tady trenéři, funkcionáři. Nejnebezpečnější jsou ale lidé, kteří ten systém řídí. Pro ty bych nevrhl exemplární tresty, tedy doživotní distanc.

Rovněž zazněla zmínka o moskevské antidopingové laboratoři, která měla provádět rozsáhlé manipulace se vzorky...
To nejsem schopný posoudit. Ale obecně - všechny, kteří v tom systému působili, a v podstatě jde o organizovaný zločin, je potřeba exemplárně potrestat.

Není chybou dívat se na všechno jako na problém pouze ruské atletiky?
To by samozřejmě chybou bylo. Taky proto, že Rusové v poslední době nejsou v atletice tak výrazní. Ale myslím, že jestliže se objevil tento případ, tak brzy mohou přibýt další. Nejdůležitější je ale zjištění, že existují kontrolní mechanismy a že je snaha řešit věci, které se na půdě sportu objevily.