Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rychlobruslařka Pechsteinová pobouřila doma cyklisty

Sport

  16:03
BERLÍN - Bývalá rychlobruslařská královna Claudie Pechsteinová vzbudila u soupeřek den před startem na německém mistrovství v dráhové cyklistice vlnu kritiky. Soupeřky i někteří experti považují za hodně odvážné, že se po krátkém tréninku chce měřit se specialistkami. Měla by prý mít k cyklistice větší respekt.

Claudia Pechsteinová. foto: Reprofoto

"Při vší úctě k jejím zásluhám v rychlobruslení mi přijde drzé, když říká, že chce po třech týdnech tréninku soupeřit s nejlepšími a dostat se na olympiádu," prohlásila Kristina Vogelová, jež bude od středy na německém mistrovství v Berlíně obhajovat tři tituly. Podle ní dráhová cyklistika není jen o ježdění dokola, ale hlavně o technice a taktice.

Devětatřicetiletá Pechsteinová přesedlala v létě z bruslí na kolo podobně jako její kamarádka Martina Sáblíková, jenže ta na silnici skutečně poráží české specialistky a je čerstvou mistryní republiky v časovce i dlouhém závodu. Vyjela si i nominaci na světový šampionát v Kodani.

Pechsteinová, s pěti zlaty nejúspěšnější německá olympionička všech dob, si chce Londýn vynahradit za zimní olympiádu ve Vancouveru, o niž byla podle svých slov okradena kvůli spornému dopingovému testu. Místo silnice zvolila velodrom a od středy v Berlíně na ni bude upřena velká pozornost. Pořadatelé si nicméně mnou ruce. "Tolik novinářů se nikdy nenahlásilo," liboval si mluvčí německého mistrovství Bernd Mülle.

Skepticky vidí vystoupení Pechsteinové i bývalý dráhař a současný reprezentační trenér Detlef Uibel. "Nechci se jí dotknout, ale považuju to za dosti pochybné. Pro nováčka je nesmírně těžké se to za tak krátký čas naučit, zvlášť věci kolem rychlosti a přehledu o závodu," uvedl Uibel.

Pechsteinová chce dokázat, že může být úspěšná i na dráze, a z kritických ohlasů si nic nedělá. "Nemám co ztratit. Kdo mě na dráze ještě neviděl, měl by být opatrnější s takovými výroky. Mistryní ve své věkové kategorii už jsem," řekla rychlobruslařka, která se stejně jako na ledě zaměří na delší tratě. Nejvíce spoléhá na stíhací závod na 3000 metrů.

Autor: