Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Knapková už byla v olympijském Riu: Koukala jsem s otevřenou pusou

Sport

  16:30
PRAHA - Olympijské hry v Riu de Janeiro se sice uskuteční až v roce 2016, skifařka Miroslava Knapková si už ale byla obhlédnout podmínky na místě, kde by měla za více než dva roky obhajovat loňský triumf z Londýna. A prostředí v Brazílii se jí líbilo. "Když jsem tam přijela, tak jsem jen koukala s otevřenou pusou. Myslím si, že je dobré podívat se do dějiště olympiády dopředu. Pak se člověk může soustředit na závod a nebýt v úžasu," řekla Knapková.

Skifařka Miroslava Knapková foto: ČTK

Oproti velkým mezinárodním akcím se bude v Riu závodit na jezeře a ne na umělém kanále, navíc přímo v centru města. "Všude kolem jsou vysoké baráky a za nimi kopec, na kterém je největší ikona Brazílie, socha Ježíše. Člověk stojí na startu a kouká na něj. A nemyslí na to, kam má jet," popsala třiatřicetiletý veslařka podmínky v dějišti příštích Her. "My máme většinou závodiště mimo město, tady je to v centru a u startu je tříproudá silnice," doplnila Knapková. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského si vyzkoušela i vodu na jezeře Lagoa Rodrigo de Freitas, které je vzdálené jen deset minut od slavné pláže Copacabana.

"Půjčila jsem si tam loď. Všichni tam byli vstřícní. Znali mě, tím to bylo jednodušší," vyprávěla Knapková, která se ještě před olympiádou do Brazílie zřejmě vypraví na soustředění. "I proto jsem tam jela, abych si udělala nějaké kontakty. Říkali, že můžu přijet kdykoliv. Možná tam pojedeme už příští rok. Chtělo by to totiž být tam v době, kdy bude olympiáda," uvažovala Knapková. Listopadová cesta do Ria zakončila lehce odpočinkové období mistryně světa z roku 2011.

Nyní už se ale soustředí na přípravu na další sezonu

"Po sezoně jsem si odpočinula, ale nevím, jestli dost. Díky posunutým Primátorkám se zkrátil odpočinek po mistrovství světa. Pak jsem absolvovala hodně závodů na dlouhých tratích, až jsem to možná přehnala s cestováním," uvedla Knapková, která se postupně představila na exhibičních závodech v Klagenfurtu, Bostonu a Bernu. Nechyběla ani v Praze na Primátorkách přeložených kvůli povodním.

Česká skifařka Miroslava Knapková

Nyní už se ale soustředí na přípravu na další sezonu a ve středu odletí do Jihoafrické republiky. "Byla jsem tam už dvakrát, naposledy před Pekingem. Tentokrát ale jedeme na jiné místo. Je tam teplo a nadmořská výška. Nechtěla jsem jet nikam, kde je časový posun, protože z toho jsem pak rozhozená," řekla Knapková. V Potchefstroomu se potká i s atlety v čele se Zuzanou Hejnovou. "Je to ale náhoda, nedomlouvali jsme se," smála se Knapková, která se domů vrátí až těsně před Vánocemi.

Autoři: ,