Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Snaží se někdo o pomstu Stěpanovové? Hackeři útočí na antidopingovou organizaci

Sport

  8:00
Moskva/Praha - Světová protidopingová agentura WADA je pod neustálými útoky ze strany hackerů. Ti se snaží dostat z provozu jejich web a získat přístup do databází a emailových klientů. Před pár týdny navíc zjistili citlivé údaje o Julii Stěpanovové.

Běžkyně Julia Stěpanovová. foto: Reuters

Generální ředitel WADA Oliver Niggli o celé věci hovořil s norskou veřejnoprávní televizí NRK.„Každý den se hackeři se snaží shodit náš web. Trvá to minimálně tři týdny,“ řekl Niggli.

Jefimovová byla v Riu pod palbou kritiky. Nyní uvažuje o návratu do Ruska

„Děje se to celou dobu a je to nesmírně nepříjemné. Máme vážné podezření, že za celou akcí stojí ruští hackeři, kteří jsou působili problémy i západním státům,“ uvedl Niggli.

Zmínil se také o tom, že celé organizaci i jejím informátorům někdo vyhrožuje. A má podezření z toho, že někdo zaměstnance WADA odposlouchává.

Není to první případ

Agentura už dříve sdělila, že hackeři prolomili firemní počítačový systém a dostali se až k účtu ruské sportovkyně Julie Stěpanovové. Ta stála za odhalením ruského dopingového systému.

Hackeři se dostali se do systému ADAMS, pomocí kterého sportovci informují Protidopingovou agenturu o místě svého pobytu. A zjistili informace, vedoucí k místu, kde byla Stěpanovová naposledy kontrolována.

Julia Stěpanovová
Jelena Isinbajevová během bohoslužby v moskevském chrámu.

Kvůli tomu byla WADA nucena přijmout rozhodnutí, kterým zablokovala její účet. Byl tak razantně omezen přístup k dopingovým testům, které sportovkyně podstoupila v minulosti.

V minulých týdnech byly také napadeny stránky několika mezinárodních sportovních organizací, mimo jiné i Mezinárodního olympijského výboru.

Autoři: