Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Špotáková: Mám na to hodit přes 70 metrů. Pak může být zlato

Sport

  14:06
PRAHA - Dobře naladěná a spokojená se závěrečnou přípravou v Nymburce zamířila do Londýna oštěpařka Barbora Špotáková, obhájkyně olympijského zlata z Pekingu. Také nyní se od ní očekává úspěch a svěřenkyně Jana Železného se podobným debatám nebránila.

Vítězslav Veselý a Barbora Šporáková foto: ČTK

V Pekingu získala Kateřina Emmons medaili už první den, nyní ne a ne se českým sportovcům zadařit. Vnímáte, že se také na atlety vzhlíží jako na zachránce?
Tak to neberu. Nicméně je pravda, že tehdy byl začátek her veselejší, dívali jsme se právě na úspěch Katky a dalších sportovců. Ale věřím, že to brzy někdo protrhne, třeba střelec David Kostelecký, který letí s námi. Nebo tenisté a tenistky ve čtyřhrách.

Může se nyní opakovat Peking, kde jste vyrvala zlato Rusce Abakumovové 21. srpna, tedy v den čtyřicátého výročí sovětské okupace?
Zopakovat se to dá jedině v tom, kdybych znovu vyhrála zlato. Jinak platí rčení, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky - datum bude jiné, prostředí bude jiné, závod bude taky úplně jiný. Třeba i proto, že odhodová čára je na olympijském stadionu v Londýně asi sedm metrů před trávníkem, tedy ne těsně před ním, jak jsme zvyklí. To může závod mužů i žen hodně ovlivnit, protože prostorová orientace dělá své a bude záležet, jak se s tím kdo popasuje. Vezměte si, že přešlápnete sedmdesátimetrový pokus a najednou se začnete bát. Stáhnete se a můžete rázem hodit i o deset patnáct metrů míň.

Na olympiádě budete poprvé závodit pod vedením Jana Železného. Dotkl se možná skutečnosti, že on má tři olympijské zlaté a vy teď máte šanci se jeho sbírce přiblížit?
To ne. On spíš říká, že Nor Andreas Thorkildsen, vítěz z Atén 2004 a z Pekingu, by mohl mít tři zlaté jako on. A že si vlastně kvůli tomu vychoval Víťu Veselého, aby jeho šňůru zlomil. (smích) Ale dobře vím, že kdyby se mi podařilo vyhrát olympiádu podruhé, bylo by to něco výjimečného.

Chce se vám přiznat, že toužíte po zlatu, nebo volíte opatrnější slova?
Chci hodit co nejdál, a když to bude na zlato, budu ráda. S tím jsem jela i do Pekingu, věděla jsem, že jsem schopná hodit přes sedmdesát metrů. Toho jsem teď schopná taky, natrénovali jsme dobře. Vám, že mám na to hodit i víc než těsně přes sedmdesát, a s tím pak můžu uvažovat i o zlaté medaili.

Dvojrozhovor s Vítězslavem Veselým a Barborou Špotákovou čtěte ve čtvrtečním vydání Lidových novin