Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

TIME OUT LN: Olympijský fotbal - turnaj plný podivností

Sport

  23:30
¨PRAHA - Španěl Jordi Alba si udělal na nedávném Euru skvělé jméno a teď bude hrát i na olympiádě. Kdyby si ale musel vybrat jen jeden z velkých fotbalových turnajů, určitě by si vybral mistrovství Evropy.

Španělský fotbalista Jordi Alba hrál na Euru a nenechá si ujít ani olympijské hry foto: Reuters

Stejně jako by tenista raději vyhrál grandslam a golfista, jehož disciplína se stane olympijskou za čtyři roky, turnaj série major. Tohle jsou prostě sporty, které na rozdíl od ostatních nezažijí v Londýně absolutní vrchol sezony.

Ale fotbal ještě vyniká svou podivností pravidel. Do roku 1984 mohli na hry jen amatéři, a tak se hvězdám vymýšlela fiktivní povolání. Poté mohli na turnaj jen profesionálové z méně fotbalových kontinentů Austrálie, Střední i Severní Ameriky, Asie a Afriky. Teď mají zelenou jen hráči do 23 let a tři starší.

Jenže do Británie se kvůli věkovému omezení stejně nedostali někteří reprezentanti, již své zemi pomohli v kvalifikaci, která je součástí Eura do 21 let. Proto ať se nikdo nediví, že olympijský fotbal nemá u fanoušků vážnost, jakou by si zasloužil. A organizátorům her stále zbývá více než milion nechtěných lístků. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!