Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Začíná MS plavců. Nechybí ani Phelps

Sport

  20:00
ŠANGHAJ - Více než 2200 reprezentantů z rekordních 181 zemí se zúčastní od soboty do 31. července v Šanghaji 14. mistrovství světa v plaveckých sportech. Před dvěma lety v Římě byli závodníci ze 172 států světa. Česko bude mít na šampionátu šestnáct zástupců, devět bazénových plavců, pět dálkových a dvě akvabely.

Michael Phelps. foto: Reuters

Během 16 dnů bude rozděleno čtyřicet sad medailí v plavání, deset ve skocích, sedm v synchronizovaném plavání, šest v dálkovém plavání a dvě ve vodním pólu. Tahákem budou zejména bazénové soutěže v druhém týdnu, při nichž nebude chybět Michael Phelps z USA, osminásobný olympijský vítěz z Pekingu.

Pro české bazénové plavce by velký úspěch znamenala už jen účast ve finále, největší šance se dávají talentované Barboře Závadové. O cenný kov se však mohou poprat dálkoví plavci v čele s několikanásobnou medailistkou z vrcholných akcí Janou Pechanovou či Rostislavem Vítkem.

Číňané prahnou po úspěchu

Při prvním MS na čínské půdě lze očekávat nápor domácích závodníků. Skokům do vody dominují už dlouho, po úspěchu ale prahnou i v dalších disciplínách. V Římě získali ve všech plaveckých odvětvích 29 medailí, z toho jedenáct zlatých, a celkově prohráli s Američany jen vinou menšího počtu stříbrných kovů.

V bazénu bude nejsledovanější Phelps se sedmi starty. Hrdina pekingské olympiády není v oslnivé formě, ale prý se chystá zejména na příští rok a Hry v Londýně. Z tohoto důvodu v Šanghaji vůbec nebude startovat Australan Ian Thorpe, který letos ohlásil návrat k soutěžnímu plavání.

Turnaj mužů ve vodním pólu bude nejspíš bojem mezi olympijskými vítězi z Maďarska a obhájci titulu ze Srbska. Mezi ženami budou na třetí světový titul v řadě útočit Američanky.

Nominace ČR – plavání: Simona Baumrtová, Petra Chocová, Martina Moravčíková, Barbora Závadová, Petr Bartůněk, Michal Rubáček, Květoslav Svoboda, Jan Šefl, Martin Verner.

Dálkové plavání: Jana Pechanová, Sylva Rybářová, Jan Pošmourný, Libor Smolka, Rostislav Vítek.

Synchronizované plavání: Alžběta Dufková, Soňa Bernardová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!