Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zahodil medaili, tak mu ji sebrali

Sport

  12:18
PEKING - Švédského zápasníka arménského původu Aru Abrahamiana diskvalifikovali z olympijské soutěže a přišel o bronzovou medaili, kterou vybojoval v kategorii do 84 kilogramů. Mezinárodní olympijský výbor ho vyřadil kvůli jeho chování při ceremoniálu.

Abrahamian se nesmířil se svým vyřazením v semifinále a při závěrečném ceremoniálu zahodil bronzovou medaili. foto: PETER PARKS AFP

Stříbrný medailista z Atén se nesmířil se svým vyřazením v semifinále a při závěrečném ceremoniálu zahodil bronzovou medaili. Poté prohlásil, že končí kariéru.

"Tahle medaile mě nezajímá. Chtěl jsem zlato," řekl novinářům naštvaný Abrahamian, jež patřil k hlavním adeptům na vítězství. V boji o postup do finále však podlehl pozdějšímu překvapivému šampionovi Andreovi Minguzzimu z Itálie, což ho přivedlo k nepříčetnosti.

"Je to všechno politika a korupce," řekl kouč Leo Myllari za svéhosvěřence, jenž dokonce uvažoval, že nenastoupí k souboji o bronz.

Přemluvili ho prý až jeho přátelé, kteří ho uprosili, aby se pokusil získat alespoň tuto medaili. "Rozhodl jsem se, že když už jsem došel takhle daleko, tak nemůžu lidi zklamat, a zápasil jsem dál," uvedl Abrahamian.

MOV mu odebral bronz kvůli porušení zásady fair play. Abrahamianovo chování podle rozhodnutí neslo znaky politické demonstrace a nedostatečného respektu k soupeřům. Švédsko tedy přijde o bronz v hodnocení zemí. Jediným bronzovým medailistou z kategorie do 84 kg tak zůstane Nazmi Avluca z Turecka.