Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Změna u smrti Wanjira. Sebevražda? Ne, zabili ho

Sport

  15:06
NAIROBI - Keňský olympijský vítěz v maratonu z Pekingu Samuel Wanjiru nezemřel po pádu z balkonu, ale mohl být zavražděn. To je závěr zprávy patologů na základě lékařské pitvy. Wanjiru byl před třemi týdny nalezen mrtev pod balkonem svého domu v Nyahururu poté, co ho manželka přistihla v posteli s jinou ženou. Atletovu ženu později obvinila Wanjiruova matka Hanna z vraždy.

Mrtvý Samuel Wanjiru. foto: Reuters

"Příčinou smrti je zranění hlavy po fatálním úderu, masivní zlomenina lebky v týlu hlavy a krvácení do mozku," řekla doktorka Emily Rogenaová, jedna ze tří patologů, kteří pitvu minulý týden v pátek provedli. "Tělo vykazovalo známky takových zranění, že spadlo z balkonu na všechny čtyři končetiny, na ruce a na kolena. Fatální ale byla zranění v týlu hlavy," prohlásila lektorka lékařské univerzity v Nairobi.

Stejného názoru je také patolog Moses Njue. "Příčina smrti nekoresponduje se zraněními způsobenými pádem z balkonu. Přistál na nohy a ruce. Odkud se tedy vzala zranění na zátylku jeho hlavy?" položil řečnickou otázku. "Pokud se nebudeme pídit po odpovědi na tuto otázku, nebudeme znát pravdu," prohlásil. Upozornil, že zranění na nohách a rukách odpovídají pádu z výšky něco málo přes čtyři metry.

Samuel Wanjiru.

Podle prvních zpráv měl Wanjiru skočit z balkonu poté, co ho jeho žena Terezah Njeri Muturiová našla s milenkou v ložnici a dvojici zamkla. Den po Wanjiruově smrti se podle agentury AP přihlásily další dvě ženy s tím, že byly za úspěšného závodníka rovněž provdány. První keňský olympijský vítěz v maratonu měl s manželkou potíže už loni v prosinci, kdy ji a osobního strážce údajně ohrožoval kalašnikovem a skončil před soudem.

Muturiová ale později obvinění z pokusu o vraždu stáhla. Vítěz maratonů v Chicagu a Londýně osobní problémy v poslední době řešil alkoholem. "Je jasné, že ve vztazích mezi Wanjiruovou ženou Terezah, svědky a milenkou Jane Ndutaovou je hodně nejasného. Apeluji na policii, aby co nejdřív zahájila intenzivní vyšetřování," vyzval právník atletovy matky Wilfred Konosi. Zástupce Wanjiruovy ženy však tvrdí, že zranění si mohl atlet přivodit právě pádem na zem.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...