Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

10 českých nadějí pro Soči: Samková si maluje knír a touží po úspěchu

Sport

  8:30
PRAHA - Před vánočními svátky v kanadském Lake Louise notně pobledla. Při tréninku si totiž pošramotila vazy v koleni. Pár týdnů před Soči! Světovému esu ve snowboardcrossu Evě Samkové se ale koleno zahojilo nebývale rychle. V lednu už vyhrála svěťák v Andoře a v pondělí se vydala na poslední test před olympiádou na uctívané X Games.

Česká snowboardcrossařka Eva Samková foto: ČTK

Do zámoří odletěla dobře naladěná, protože ví, že X Games je cosi jako pro sjezdaře památný Hahnenkamm v Kitzbühelu. Tedy úroveň, noblesa, sláva a kvalita. Jednoduše – atraktivní festival extrémních sportů. „Určitě nás čeká tradičně široká trať s velkými skoky,“ ví dvacetiletá Samková. „Ale pořadatelé ji zcela jistě jako vždy precizně upraví.“ 

Hlavně má ale radost, že koleno už zase pevně drží a že mu třeba ani podvědomě nemusí ulevovat:„Při posledním závodu už jsem koleno vůbec nevnímala, takže jsem ho ani nešetřila. Trenér Marek Jelínek by mi to ostatně hned řekl. Ono se totiž na způsobu jízdy pozná, když člověka něco bolí. Ničeho si nevšiml, takže je všechno určitě v klidu.“

České naděje v Lidových novinách

Čtěte příběhy o českých olympijských nadějích každé úterý a čtvrtek

Dvacetiletou slečnu z Krkonoš, která už stihla ovládnout tři závody Světového poháru, spíše trápí, co podnikne, až se z Ameriky vrátí.

„Přes zimu sice v Čechách trénujeme dost málo, ale před odjezdem do Soči jsme se chtěli s Tomášem Krausem a dalšími lidmi od skikrosu a snowboardcrossu připravovat na Benecku. Měli nám tam postavit hezkou trať, jenže chybí sníh. Škoda.“ Právě s legendárním skikrosařem Tomášem Krausem si ráda povídá o filozofii jejich zimních sportů. „Když se občas potkáme, tak si radíme a vyměňujeme si třeba vzájemné pocity z tréninku a závodů,“ vysvětluje.

Cože? Že by snad tahle mladá dívka mohla radit téměř čtyřicátníkovi, jenž s přehledem vyhrával mistrovství světa i Světové poháry?„No, já mu vlastně asi fakt radit nemůžu,“ řekne rychle. „Prostě si tak vzájemně povídáme, třeba jak nejlépe startovat a podobně. Tomáš je navíc neskutečný pohodář. Ono se to možná ani nezdá, ale ty naše sporty zase až tak stejné nejsou. Skikrosaři třeba na trati skoro vůbec nepotřebují klopenky, zatímco my bychom bez nich na prkně kolikrát snad ani nezatočili. Spoustu užitečného si ale přesto určitě říct můžeme.“

Naděje pro Soči

Když už Samková nakousla téma startů, ani ve snowboardcrossu bez jejich precizního zvládnutí nikdo nemá šanci na úspěch. I když právě v posledním vítězném závodě ve Vallnord-Arcalis jí starty moc nevycházely.

„Měla jsem tam celý den problémy se startovní sekcí,“ připomíná. „Tak jsem pak musela soupeřky předjíždět na trati, což mi ale až tak nevadilo, jak se nakonec ukázalo. Docela mi to i šlo.“ A připomněla, že Kraus si dokonce doma okopíroval přesný model startu, jaký ho čeká v Soči.

Asi trochu drzá jsem

„Při startu záleží na spoustě faktorů, ale určitě platí, že čím větší máte sílu, tím je pro vás start jednodušší. A co si budeme povídat, když na trať vyjedu první, hned je všechno snadnější.“ Snowboardcross ovšem není salonní krasobruslení, v němž nedochází ke kontaktům a vyhrávají jen křehké typy. Na zasněžených svazích se musí občas vystrčit drápy, tedy přesněji i tvrdé lokty. Otázkou ale zůstává, jestli i ženy prosazující se v tomhle vzrušujícím sportovním odvětví musí být poněkud drsnější i v soukromém životě.

Eva Samková

Narozena: 28. dubna 1993

Zvláštnost: Na závody si pod nos fixou maluje knírek. S tímto nápadem
přišel polský závodník Ligocki, který obdivoval kníratého skokana
na lyžích Małysze.

Největší úspěchy: Třikrát se stala juniorskou mistryní světa ve snowboardcrossu
(2010, 2011, 2013), zvítězila ve třech závodech Světového poháru.

Proč by měla přivézt medaili: Role favoritky jí absolutně
nezneklidňuje, ba právě naopak.Brilantně ji zvládla na juniorských
světových šampionátechi ve Světovém poháru.Sebevědomí jí určitě zvedli poslední vítězný závod v Andoře. Tlaky veřejnosti si podle svých slov vůbecnepřipouští.
Jak dopadne v Soči – tip LN: Zcela reálně by mohla atakovat i nejvyšší stupeň.

„Nevím zrovna, jestli drsná, ale drzá asi trochu jsem,“ směje se. „Aspoň to o mně ve škole říkali… Ale jinak se necpu nikam, kam nepotřebuju. Spíše nechávám život plynout a ono se všechno vždycky nějak vyvrbí. Při závodech ale samozřejmě moc nejde, abych se nikam netlačila a soupeřky pouštěla před sebe. To bych pak asi moc závodů nevyhrála.“

Samková začala brát snowboardové prkno vážně někdy před šesti roky, ale kromě téhle vášně jezdila na koni a dodnes se na něm občas ještě ráda sveze. Neztratí se ani mezi horolezci anebo válí na saxofon. Prostě talent, všeuměl. „Jenže v poslední době už tyhle záliby moc nestíhám, snowboard mně zaplnil skoro všechen čas,“ povzdechne si.

Dívka jménem Šárka Pančochová, která vyhrává na snowboardovém prkně v disciplíně zvané slopestyle, si svoje prkno nazvala Miláček. Samková však „pracovní nářadí“ pojmenovává neméně nápaditě. Tak třeba jedno prkno, které si poveze brzy do Ruska, nazvala Sibiřský lavinovič. „Tenhle název jsme vymysleli vlastně omylem,“ směje se.

„Majkl Novotný má svoje prkna taky počmárané a něco podobného se na jednom z nich dalo přečíst. Tak jsem si domyslela tohle. Když už nás čeká to Rusko.“

Možná pojede na Ovečce

„Na jakém prkně ale pojedu závod, to se rozhodnu až před startem. Podle podmínek sáhnu po jednom ze čtyř prken, která budu mít nachystaná. Třeba pojedu na Ovečce.“ Ovečce? Vždyť ovce je mírumilovné zvíře. Copak se s ním dá vyhrát olympiáda? „Prkno se původně jmenovalo Ovič. Ale trenér mi tam tajně dokreslil ovečku.

Ale třeba si vyberu Novakoviče nebo Zebroviče,“ přibližuje další názvy. A ještě jedna věc. Už se celkem ví, že Samková pravidelně závodí s namalovaným knírkem. Okoukala to od Poláka Ligockého, jenž si knírek nechal narůst po vzoru polského národního hrdiny ve skocích na lyžích Adama Małysze.

Jenže fixa se z ženské tváře zrovna moc lehce nesmývá… „To je fakt, však taky po závodech používám všelijaké odličovací věci a snadno to pryč tedy nejde. Když ale přitlačím, tak fixa za chvíli přece jen pustí. Chce to cvik.“

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.