Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Bauer doběhl v taktickém závodě desátý

Sport

  15:17
PRAGELATO - Skoro celých třicet kilometrů udával český běžec na lyžích Lukáš Bauer tempo závodu, tři kilometry před cílem však nezachytil nástup skupiny v čele s překvapivým ruským vítězem Jevgenijem Dementěvem.

Turín 2006 - Zklamaný Lukáš Bauer v cíli olympijského skiatlonu skupiny závodníků při olympijském skiatlonu foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ten díky drtivému finiši o šest desetin sekundy porazil Nora Frodeho Estila. Bronz vybojoval pro pořadatelskou zemi Ital Pietro Piller-Cotrer.

V početné čelní skupině vedle Bauera dojeli i další dva čeští reprezentanti. Jiří Magál obsadil 14. pozici a Martin Koukal skončil dvaadvacátý. Kontakt s nejlepšími neudržel jen Milan Šperl, jenž s více než tříminutovou ztrátou dojel šestatřicátý.

Prosadil se Slovák Martin Bajčičák, který na Dementěva ztratil necelých osm sekund a obsadil osmou příčku. Bauer se v průběhu celého závodu na dvakrát 15 kilometrů
držel v popředí startovního pole a v klasické ani volné části nebylo výjimkou, že diktoval tempo.

Snažil se sice nevděčnou úlohu běžce v čele velké skupiny přenechat ostatním, ale soupeři na jeho pobídky k vystřídání většinou nereagovali.

Přibližně po dvaceti kilometrech se na samé špici závodního pole objevil i Magál, který však o tři kilometry později zlomil hůlku a propadl se zpět dovnitř vedoucí skupiny. V rychlém závěru pak žádný z českých reprezentantů na nejlepší nestačil.

V ústraní se po celý průběh závodu držel pozdější vítěz Dementěv. Třiadvacetiletý Rus byl ještě čtyři kilometry před cílem na čtrnácté pozici, ale v závěru zachytil nástup Švéda Anderse Södergrena a dvojice Italů Pillera-Cottrera a Giorgia di Centy.

V cílové rovince byl nejrychlejší a zajistil první zlato pro tradiční sportovní velmoc na letošních hrách. Ve Světovém poháru přitom Dementěv zatím vyhrál jediný závod, loňský skiatlon ve švédském Falunu.

Možnou dvojnásobnou medailovou radost Italům překazil Estil. Olympijský vítěz z kombinovaného závodu v Salt Lake City, kde se  ze zlata radoval po diskvalifikaci Španěla Johanna Mühlegga, přitom do dnešního závodu vstoupil nešťastně.

Při karambolu několika běžců krátce po startu zlomil lyži a v klasické části musel dotahovat velkou ztrátu. Po sedmi kilometrech se do přední skupiny vrátil a nakonec si dojel pro stříbrnou medaili.

Výsledky - skiatlon 2x15 km:
1. Dementěv (Rus.) 1:17:00,8,
2. Estil (Nor.) -0,6,
3. Piller-Cottrer -0,9,
4. Di Centa (oba It.) -2,4,
5. Södergren (Švéd.) -3,5,
6. Vittoz (Fr.) -6,7,
7. Botvinov (Rak.) -7,7,
8. Bajčičák (SR) -7,9,
9. Odnodvorcev (Kaz.) -8,8,
10. Bauer (ČR) -9,3, 
...
14. Magál -20,9
22. Koukal -1:08,8, 
36. Šperl -3:15,9,

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.